Jump to content

Depressziós a párod?

2015. 02. 05. 14:00

Mit lehet tenni, ha a párod nem csupán rosszkedvű, hanem szinte fojtogatja, szabályozza a szomorúság, azaz depressziós?

Ha a társad tartósan rosszkedvű, halállal, öngyilkossággal kapcsolatos dolgok foglalkoztatják, s már nem leli örömét olyan dolgokban, amikben máskor igen, akkor bizony depressziós, amit nem árt komolyan venni. Ez már betegség, ami magától nem fog eltűnni. Sokszor nehezen indul el a depressziós ember egy szakemberhez, hiszen motiválatlan, kevés az életkedve, de a képességeihez képest jó, ha segíti a gyógyulását.

Fontos, hogy elmenjen egy szakemberhez, a legjobb, ha nem pszichiáterhez, hanem pszichológushoz megy, hiszen a gyógyszer –kivéve a súlyos esetekben- nem megoldás. Meg kell érteni a betegség okát, enélkül a küzdelem végenélküli lehet. Nehéz annak segíteni aki nem akarja, de ha már ott ül a rendelőben, és felvázolják előtte, hogy a depressziója oka például az anyagi körülményeiben keresendő, akkor az hatalmas segítség lehet neki.

Te, mint a társa, azt tartsd szem előtt, hogy a párod, amennyire csak lehet, ne izolálódjon. Ne erőltesd, ne utasítsd, de vegyetek részt együtt a hétköznapi tevékenységekben, egyetek együtt, aludjatok, mozogjatok, sétáltassatok háziállatot. Találjatok célt a mindennapoknak! Állítsatok fel egy napirendet, találjatok motiváló tevékenységeket!

Járj a partnered kedvében, legyél vele kedves, figyelmes, gondoskodj róla, de törődj magaddal is. Ne fordulj el tőle, ne legyél ingerült, dühös, hiszen a segítségeddel sokkal hamarabb túllendülhet a depresszióján.

(Forrás: lelkielet.hu / Fotó:footage.framepool.com)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!