Jump to content

INTELLIGENCIA AZ EROTIKÁBAN

2015. 02. 06. 13:40

Az erotika maga a képzelet, a játékosság, újdonság, kíváncsiság, rejtelem. De a legfontosabb alkotója mégis a képzelet. A várakozás erősíti a vágyakozást, s képesek vagyunk átélni, elképzelni valamit, ami tulajdonképpen nem történik meg, de valahol mégis.

A szex egy tér, ahová mással lépsz be, egy kifejezési eszköz, nem csak egy viselkedési forma.

Te mitől kezdesz el vágyakozni? Amikor belül valaki képtelen az élvezetre, nem bízik senkiben, aggódik, bizonytalan, nem szereti a testét, öregnek érzi magát, stb., képtelen lesz vágyakozni. Vannak olyan időperiódusok, amikor az ember nem érzi úgy, hogy joga van akarni, elvenni, elfogadni a gyönyört. A vágy igényi a szabadságot, játékosságot, és fantáziadússágot. Több vibrálásra, megújulásra, vitalitásra, energiára van szüksége. A párok általában nem több, hanem inkább jobb szexre vágynak.

Paradoxon, de a szerelem legfőbb jellemzői -- kölcsönösség, viszonosság, a másik védése, aggodalom, felelősségérzet -- kioltják a vágyat. Miért? Mert a vágy olyan érzéssekkel társul, amelyek nem igazán passzolnak a szerelemhez: féltékenység, kisajátítás, agresszió, erőszakosság, dominancia, rosszindulat, komiszság.

Békítsd ki a két szükségletcsoportot!

Szükségünk van kapcsolatra, elkülönültségre, biztonságra és kalandra, együttlétre és autonómiára, vagyis arra, hogy egyszerre élhessük át a kapcsolódást és a különlétet. Eltávolodhatsz képzeletben, a testi valóságában, de tudod, hogy lesz aki vár, amikor visszatérsz. Szükséged van a biztonságra, ahhoz hogy elmenj, de ha nem mehetsz el, nincs élvezet, nincs vágy.

Az erotikus párok jellemzői

  • Van magánéletük.
  • Tudják, hogy az előjáték már az előző szeretkezés után kezdődik.
  • Tudják, hogy a szenvedély nő és csökken, ahogyan a Hold, de újra tudják éleszteni.
  • Tudják, hogy a felelősség és a vágy egyszerűen üti egymást, ezért a munka gondjait kihagyják a magánéletükből.

Az elkötelezett szex előre megfontolt szex. Akaratlagos. Szándékolt. Koncentráltság és jelenlét.

(Forrás: Esther Perel: A vágy titka hosszútávú kapcsolatban / Fotó:www.goodreads.com)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!