Jump to content

Mi élteti a vágyat?

2015. 02. 06. 12:45

Mi tartja fenn a vágyat egy hosszú kapcsolatban? Egy elkötelezett kapcsolat két szükséglet egyensúlyán múlik.

Az egyik a biztonság, a kiszámíthatóság, a megbízhatóság, az állandóság, azaz az „otthon” iránti vágy. A másik a kaland, az újdonság, a rejtelem, a kockázat, a veszély, az ismeretlen, a váratlan meglepetés, azaz az "utazás” iránti igény. A biztonság és a kaland iránti igény kielégítése a szenvedélyes házasság titka.

Mit várunk ma a házasságtól, a régi gazdasági házasságokhoz képest? Nagyon sok mindent. Partnerünk legyen a legjobb barátunk, bizalmasunk, és szeretőnk.

A szerelem birtokolni akar, míg a vágy akar. A szerelem közelséget akar, a vágy áthidalandó távolságot. A vágynak térre van szüksége. S hogy minek nincs köze a vágyhoz? A szükségnek, a gondoskodásnak, a szülőségnek, de az akarásnak annál inkább.

Mikor vonzódunk a legjobban a partnerünkhöz?

1.) A vágy válsága gyakran a képzelet válságával egyenlő, hiszen akkor tudunk társunk után vágyakozni, amikor épp nem vagyunk együtt, és várjuk, hogy ismét találkozzunk. Elképzeljük, milyen lesz. A hiány, és a sóvárgás a vágy egyik összetevője.

2.) Akkor is vágyunk rá, ha a komfortzóna távolságából nézve sugárzóan magabiztosnak látjuk, amikor függetlennek tűnik, lelkesnek. Rejtélyesnek, s a távolságnak köszönhetően nehezen megragadhatónak, s emiatt elragad bennünket az erotikus hév. Nyitottá válunk a rejtelem befogadására.

3.) Az újdonság is vágyat hoz a kapcsolatba. Az újdonság nem új technikákról szól, hanem önmagunk egy másik részének felszínre hozásáról. Amikor nevetsz olyasmin, amin nem szoktál. Amikor másképp öltözöl, vagy belevágsz egy új hobbiba, vagy tevékenységbe.

A témát hamarosan folytatjuk!

(Forrás: Esther Perel: A vágy titka hosszútávú kapcsolatban / Fotó:allwomenstalk.com,wallpaperest.com)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!