Jump to content

Csöndet!

2015. 02. 15. 18:30

Ez a helyes konfliktuskezelés első számú szabálya. A párok vitás helyzetekben általában maguknak adnak igazat, és azt szeretnék, ha ezt a másik is elismerné. Vagyis mindkét vitapartner ezt szeretné. Van is belőle bonyodalom!

Mindketten arra vágynak tehát, hogy saját véleményük, fájdalmuk, problémájuk értő szívre, és fülre találjon. A probléma az, hogy vita közben szinte lehetetlen megérteni, és megértve lenni. S hogy miért?

Vita közben általában a felek szinte nem is gondolkodnak, viszont elég sokat beszélnek. Ösztönösek, védekeznek, és visszavágnak.

STOP! Válts irányt!

Engedd végigmondani a párodnak a mondandóját. Részletesen, a miértekre koncentrálva. Ne vágj közbe, ne cáfolj, ne védekezz, még akkor sem, ha bánt, amit mond, tévesnek gondolod, vagy netalán igazságtalannak! Csak figyeld, ahogy elmondja fájdalmát. Ha ezt megteheti, enyhül benne a feszültség, és tovatűnnek a negatív érzések. Ilyenkor már nem biztos, hogy foggal-körömmel fog ragaszkodni a saját álláspontjához. Ekkor jön el a Te időd, mert nyitott lesz arra, hogy meghallgasson.

Az első lépés legyen mindig ez: Tartsd ellenőrzés alatt a saját magatartásod. Tehát hallgasd végig!

(Forrás.Dr. Mészáros Ádám / Fotó: elcrema.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!