Jump to content

Elmagányosodás a párkapcsolatban I.rész

2015. 03. 03. 17:03

Te hogy éled meg az egyedüllétet a párkapcsolatban? Magányos vagy, üressé válik minden, nem találsz semmi élvezhetőt, szorongsz, szenvedsz? Vagy épp szabadságként éled meg, programokra jársz, ismerősökkel találkozol? Boldog, vagy boldogtalan vagy, ha úgy alakul, hogy némi időt egyedül kell töltened? Mikor lehet magányos a pár egyik tagja?

A velünk történt eseményeket, és a bensőnkben zajló folyamatokat tapasztalataink, múltunk, s önmagunkkal való viszonyunk alapján értelmezzük. Ha nem érzed jól magad egyedül, akkor valószínű csak töltekezel a másikból, megerősítést keresel, s adni nemigen adsz semmit. A múlton nem lehet változtatni, a jelenen sem feltétlenül kell, de az igenis fontos, hogy hogyan éljük meg. Ezen ajánlott dolgozni.

Visszajelzés-para Günther Ammon azt állítja, hogy énvédelmünk fala visszajelzésekből, pozitív visszacsatolásokból alakul ki, eszerint lesz belőle páncél, vagy egy olyan lyukas pajzs, amit nárcisztikusan sérült ember élete végéig próbál toldozni-foldozni. Az ilyen ember nem hisz magában, s a környezetéből kapott pozitív visszajelzésekkel tömködi a sérült énvédelmi falát. Van, aki azt várja, hogy megerősítsék nőiességében, külsejére, a női vonzerejére vonatkozóan keres visszaigazolásokat, de nem tolja előtérbe belső értékeit. A párban élő híres, színpadi emberek például kevésnek érzik az otthoni rajongást, ezért igen gyakran járnak társaságba. Ők a feedback-vámpírok. Ha nem kapják meg a visszajelzést, unalmasnak érzik magukat. Napjainkban egyébként is felfokozott a visszajelzésigény.

A nő nőként, a férfi férfiként szeretne élni egy párkapcsolatban. A nő szeretne vacsorameghívást kapni, de mivel a férfi helyett eddig is sok hasonló dolgot elintézett, nem kéne felháborodnia azon, hogy a férfi meglepetés helyett megkérdezi, hová menjenek, vagy épp nem fogad bébiszittert. A követelőzést viszont nagyon nehezen viseli a férfi. A férfi ráadásul a férfiaktól is vár visszacsatolást, és valószínű, hogy inkább a sikereiért vár dicséretet, s nem azért, mert harmóniában él a feleségével, és rendszeresen elviszi vacsorázni. A mai társadalom ilyen. A társadalom presztízshajhászása miatt férfiak munka kapcsán határozzák meg saját magukat. Emiatt lesz sok férfi egydimenziós. A mai nők pedig nem tudják elhinni magukról, hogy elég jók ahhoz, hogy kelljenek különböző taktikák és speciális csomagolás nélkül. Pedig a taktikázás mindig visszájára sül el. Az ilyen nők általában kritika nélkül kapaszkodnak bele az első férfibe, akinek tetszenek.

Folytatjuk!

(Forrás: Dr. Almási Kitti, Párkapcsolat klinika, Fotó:www.huffingtonpost.com )

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!