Jump to content

Viselkedésminták, amik megölik a szerelmet -II.rész

2015. 03. 05. 08:00

A virtuális, az egyoldalú, és a tiltott szerelmet vesszük górcső alá. Ahogy az eddigi típusoknál, e kapcsolatok megélésénél is az ambivalens érzések elől menekülünk.

2. Virtuális szerelem. A távszerelmek, az időszakos vagy az online párkapcsolat ide tartozik. A viszony tökéletesnek tűnik a rendszeres együttlét hiánya miatt, a mindennapok valósága nem borítja be az eget. Amikor a felek összeköltöznek, vagy szorosabbra fűzik a viszonyt, sokszor összeomlik az addigi tökéletes világ.

A virtuális szerelemben a megszépítő távolság közömbösíti az ambivalens érzelmek negatív csoportját. Tiszta szerelem, hiszen nincs jelen a másik fizikailag.

3. Egyoldalú szerelem. Sóvárgás egy elérhetetlen partner után. Az illető nem viszonozza az érzéseinket, de elhitetjük magunkkal, hogyha fogja, az maga lesz a tömény boldogság, és beteljesülés. Az egyoldalú szerelem sémájának másik része az, ha utánunk futnak mások. Ha a szerelem mégis révbe ér, sokszor okoz csalódást, és gyakran éppen akkor veszítjük el az érdeklődésünket.

Az egyoldalú szerelemben az elérhetetlen utáni vágyódással kerülöm ki az ambivalenciát. Ha véletlenül mégis meghódítom, már nem is érdekel tovább, továbbra sem kell szembenéznem ambivalens érzelmekkel.

4. Tiltott szerelem. Vonzereje a kockázat, a veszélyesség. Tanár és diák, anya, és fia haverja, vendég-edző, stb. Ha az akadály elhárul, a szerelem is halványul, illetve vagy egymásra unnak, vagy más kelti fel a figyelmüket.

A tiltott szerelem esetében külső tényezőkre vagy emberekre vetítem a negatív érzéseket, akik ellenzik a szerelmünket.

(Forrás: AlonGratch: Ha a szerelmes gondolkodna.../Fotó:tivate.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!