Jump to content

Viselkedésminták, amik megölik a szerelmet -III.rész

2015. 03. 05. 18:00

Vizsgáljuk meg a szexközpontú szerelem, a szerelmi háromszög, és az androgin szerelem aspektusait!

5. Szexközpontú szerelem. Szerelem nélküli szexualitás, melynek alapja szinte kizárólag a szexuális vágy. Ez lehet tudatos, és lehet tudattalan, amikor mindkét vagy csak az egyik fél azzal áltatja magát, hogy szerelmes. Amint az egyik fél felébred, vége szakad.

A szexközpontú szerelemben partnerünk testét csodáljuk a lelke helyett.

6. Szerelmi háromszög. Élő vagy képzeletbeli harmadik személyt viszünk a kapcsolatba. A házastárs ilyenkor például anyaként, apaként funkcionál. De ilyen szerelem áll fenn akkor is, ha járunk valakivel, de a bátyjára, vagy a húgára hajtunk. Vagy ha szeretjük a házastársunk, hétvégén mégis a haverokkal, vagy a szülőkkel vagyunk. Szeretheted a házastársad, de ha az internetes honlapokkal, vagy számítógépes játékokkal szívesebben töltöd az időd, az is szerelmi háromszög.

Ez a szerelem akkor fejlődhet tovább, ha a betolakodó harmadikat félreteszik, de sokszor az elsődleges kapcsolat is sérül. Akár mindkettő tönkremehet. A versenytárs általában mindig egy illúzió, amire előbb-utóbb rájövünk.

Szerelmi háromszög esetében nem akarunk megbékélni partnerünk hibáival, ezért egy harmadik felet keresünk, akiben nincsenek meg, helyesebben, akinek más hibái vannak. Kényszeresen külső tevékenységet keresünk: vásárlás, ivás, netezés.

7. Kétnemű - androgin – szerelem. Tudattalanul arra vágyunk, ha a partnerünk érzelmileg nemet változtatna. Megpróbáljuk átváltoztatni. A férfit nőiesebbnek, a nőt férfiasabbnak szeretnénk látni. Érzékeny férfi, rámenős nő. Az élesen különváló szerepek mindig károsak, előbb-utóbb az egyik félnek elege lesz.

A kétnemű szerelemben úgy teszünk, mintha nem lenne lélektani különbség a nemek között, és a párunk tökéletesen illene hozzánk; ha nem így van, úgy teszünk, mintha meg lehetne változtatni.

(Forrás: AlonGratch: Ha a szerelmes gondolkodna.../Fotó. askcherado.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!