Jump to content

Kommunikációs suli

2015. 04. 12. 16:56

A párkapcsolatokban hatalmas szerepe van a kommunikációnak. Fontos, hogy a felek teljesen megnyíljanak egymásnak, és beszélgetésükben a legmélyebb szintig is elérjenek. Minden szint egy lépés személyiségünk legbelső tartalma felé. Minél mélyebb szintre engedünk valakit, annál bensőségesebb vele a kapcsolatunk, ám annál sebezhetőbbé is válunk.

A következő 5 kommunikációs szint Bryan Craig házassági tanácsadó tollából származik.

5. szint: Sablon sablon hátán

E kommunikációban túlteng a sablonos mondatok, és kérdések garmadája. Rövid, felszínes, személytelen beszélgetések születnek csak. Pl.: „Mi újság?”, „Milyen napod volt?”. Ha ilyen beszélgetések vannak a házasságodban, az rendkívül frusztráló, ezáltal a kapcsolatotok hűvös, és üres lesz.

4. szint: A tény az tény!

Itt sincs igazi feltárulkozás, csak másokról mondotok egymásnak tényeket. Távolságtartó, tárgyilagos beszélgetés az ilyen, s bizony nem elég egy harmonikus kapcsolathoz.

3. szint: Ötletelés, véleményezés magasfokon!

Kezdeti, óvatos önfeltárulkozások zajlanak ezen a szinten, ami immár az intimitás első lépése. Ha erre a lépésre kedvezően reagál a társunk, továbbmerészkedünk a következő szintre.

4. szint: Az érzelmek szintje

Két igazi személy, egyéniség beszélgetése már csak ettől a szinttől kezdődhet. Ha elértek idáig a pároddal, mély, őszinte beszélgetésekre számíthatsz. De érdemes még tovább lépni egyet.

5. szint: Intim kommunikáció

Ez a szint már teljesen lecsupaszítja az embert a másik előtt. Sőt, sérülékennyé is teszi. A párok teljesen megnyílnak egymás előtt, feltárják legelrejtettebb zugukat is szerelmük számára. A légkör biztonságos, az elfogadás kölcsönös. Csakis a boldog párok találkoznak ezen a szinten, mely kapcsolatuk kimeríthetetlen forrásává válik.

Ti milyen szinteket jártatok már be a pároddal? Ha tudsz tenni valamit, amitől javulhat a kettőtök közti kommunikáció, tedd meg még ma!

(Forrás: Bryan Craig, Searching for intimacy in Marriage/ Fotó:waterfordcounselingservices.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!