Jump to content

A hokedli modell

2015. 04. 27. 20:30

Egy házasság akkor van rendben, ha a párkapcsolatnak mind a négy dimenziója összhangban van egymással, vagyis közös identitás alakul ki. A négy dimenzió a következő: társas, megélhetés, gondoskodás, érintés.

1. Társas dimenzió
A pár két tagjának családját, rokonságát szimbolizálja, valamint a baráti kört. Sok esetben vezet lojalitáskonfliktushoz az, ha az egyik fél családja nem fogadja el a házastársat, s nem fogadják szeretettel. Fontos, hogy Ti magatok is együtt tudjatok működni férfiként, és nőként, valamint, hogy megbecsülést, szeretetet kapjatok a másiktól. Ismerjétek be, hogy nem vagytok tökéletesek, vannak gyengeségeitek, lelki mélypontjaitok. Merjetek egymás előtt megnyílni, beszélgetni.

2. Megélhetés dimenzió
Itt akkor beszélhetünk közös identitásról, ha a felek nagyjából azonos egzisztenciával, s státusszal rendelkeznek, s hasonló mértékben működnek közre a megélhetésük biztosításában.

3. Gondoskodás dimenzió
Jó, ha van miről, vagy kiről gondoskodni. Gyermek, szülő, háziállat, vagy kiskert, a lényeg, hogy ne hiányozzon ez a funkció.

4. Érintés dimenzió
Fontos, hogy ne szűnjön meg a párkapcsolat erotikus része, meglegyen a szemkontaktus, a finom érintések, a becéző szavak, azaz az intimitás. Ne csak a gyerekneveléssel foglalkozzatok, hanem egymással is!

Életciklusaink során mindig a hokedli más-más lábára terhelünk, gondoljunk például arra az élethelyzetre, amikor kisbaba érkezik a családba, az egyik fél elveszti a munkáját, vagy arra, ha kirepülnek az utódok.

(Forrás: Nők Lapja Psziché 2015. március / Fotó:pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!