Jump to content

Így oldd meg a konfliktusokat!

2015. 06. 09. 11:51

Te tudod, hogyan lehet úgy megpróbálni megoldani a konfliktusokat, hogy ne vessz el az utópisztikus, fabatkát sem érő megoldások tengerében? Mivel megszámlálhatatlanul sok konfliktustípus létezik, és az egyes esetek is szivárvánnyi félék, így a konfliktusmegoldás szemléletének, és a módszerének a megértése a lényeg, nem pedig egy instant, „működj” megoldás előhúzása a polcról.

Néhány megoldási lehetőség:

1. Látogatások

Ha olyan helyre, olyanokhoz kell mennetek együtt (barátok, szülők), ami az egyik félnek biztosan nem szívhez szóló élmény, két dolgot lehet tenni. Vagy nem megy az egyik fél, és a másik finoman kimenti (de akár meg is mondhatja az igazat, megegyezés kérdése), vagy elmegy, de akkor megpróbálja magát jól érezni, s az adott helyzetből a legjobbat kihozni. Nem duzzog, nem veszekszik, nem csap hisztit. Így egyik esetben sincs vita.

2.Egyenlőtlen teherelosztás, és másodrendűség a családban

Ilyenkor a vákuumhatás viselkedésterápiát kell alkalmazni. Hozz létre viselkedésvákuumot! J Kezdetben csak kis változtatásokat hozz létre (shaping), azaz ne mindig mosogass fel, kevesebbet rakj rendet, így előbb-utóbb a család is kénytelen lesz kivenni a részét a munkából. Ez a tanács főleg nők esetében befutó.

3. Feledékenység

A vákuumhatás itt is működőképes, csak egy másik verzióban. Ha elfelejted lezárni magad után a WC-t, ha nem öblíted ki a kádat fürdés után, ha elfelejted megvásárolni az alapvető élelmiszereket, s veszélybe kerül az esti meleg vacsora, írd fel magadnak egy jól látható helyre a dolgokat, így emlékeztetve magad. Ez lehet egy bevásárlócetli a hűtőn, felirat a fürdőszobában, emlékeztető a telefonodban, és a vitának nyoma sincs!

(Forrás: Gottmann, J.M., Silver, N.: A boldog házasság hét titka ,Fotó:freedigitalphotos.com/ Couple_Sitting_Of_The_Couch_Having_Problems_In_Their_Relationshi_Stock_Photo)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!