Jump to content

Így vitázol? El fogsz válni!

2015. 06. 09. 10:00

Hogy veszekedsz? Megmondom, mennyi esélyed van arra, hogy megéld a ’ Boldogan éltek, míg meg nem haltak’ című mesebeli mondatot. John Gottman házasságkutató szerint a párok 91%-os valószínűséggel válni fognak, ha a következőket tapasztalják a viták során. Íme:

1. Nyersesség
Ilyenkor az egyik fél nyersen indítja a vitát, vádaskodik, gúnyolódik, negatív lesz.

2. Kritikusság
A kritika a másik személyre vonatkozik, és a legtöbbször durva általánosítás.

3. Megvetés
A hangnemben jelen van a cinizmus, gúnyolódás, grimaszolás, stb.

4. Falépítés
Az egyik fél (vagy mindkettő) abbahagyja a vitát, nem figyel a másikra, nem válaszol neki, nem hajlandó vitázni, belekezd egy másik tevékenységbe.

5. Elárasztás
Az egyik fél ráolvassa az összes létező kritikáját, negatív jelzőjét a másik fejére, úgy, hogy a másik szinte megbénul ettől.

6. Fiziológiai problémák
A vitázót annyira megviseli a helyzet, hogy magas vérnyomásra, magas szívfrekvenciára, megnövekedett adrenalinszintre panaszkodik.

7. Kudarcos javítási kísérlet
Ez a helyzet akkor áll elő, ha az egyik fél ki akarja zökkenteni a másikat egy tréfával, öleléssel, stb., de a másik nem reagál rá jól.

8. Csupa rossz emlék
Ha a pár már szinte csak rossz emlékeket képes felidézni, akkor a kapcsolatnak már nincs tartalma.

Ha a pár már nem tud beszélni a problémáiról, illetve már nem tud javítani rajta, akkor közel állnak a bukáshoz. Innen is van ám visszaút, de ahhoz új gondolkodási, és megoldási módokat alkalmazva, sürgősen észbe kell kapni.

(Forrás: Gottmann, J.M., Silver, N.: A boldog házasság hét titka / Fotó:Angry_Couple_Isolated_On_White_by_David_Castillo_Dominici / freedigitalphotos.net)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!