Jump to content

A féltékenység három fő oka

2015. 06. 15. 14:27

Egy kis féltékenység minden kapcsolatban rendben van, de ha az érzés már súrolja a végleteket, akkor foglalkozni kell vele. Tudtad, hogy a zöld szemű szörny életedbe való befészkelődésének mindjárt három oka is lehet?

A leggyakoribb ok a bizonytalanság. Hívhatjuk kisebbségrendűségi komplexusnak, csökkent önbecsülésnek is. A féltő férfi/nő nem érzi magát elég értékesnek, jónak, magabiztosnak ahhoz, hogy megtartsa a kapcsolatát. Akinek ez a fő oka, nem biztos, hogy pl. a baráti kapcsolataiban, vagy a munkájában nem magabiztos, és hatékony. Tehát nem feltétlenül vonatkozik ez az önbecsüléshiány élete összes területére. Emiatt nehéz is kimondani egy emberről, hogy féltékeny típus.

Mániákus, azaz kényszergondolkodók. Jellemző rájuk a folytonos agyalás, a túlgondolás, a szorongató gondolatok teremtése. Ez a típus folyamatosan aggodalmaskodik, ezért nagyon nehéz megküzdenie a bizonytalanság érzéssel is. Hatalmas a fantáziájuk, sokszor tényként kezelik a kis történeteiket. Részben jellemző rájuk a klinikai obszesszív-kompulzív zavar.

Aki pedig paranoid attitűddel rendelkezik, általában áldozatnak érzi magát. Az emberekre gyakran tekint úgy jogtalanul, mint akik neki tesznek keresztbe, elutasítják őt, leereszkedően bánnak vele. Nagyon nehezen bíznak meg másokban. A paranoid típusú személyiség féltékenységének vannak nagyon enyhe, enyhe, és súlyos, paranoid-skizofrén állapotai. Ebből az állapotból könnyű a ló másik felére kerülni, olykor üldözőkké válnak, és folyton másokat hibáztatnak.

Jó, ha tudod: Ha valaki az előző kapcsolataiban is féltékeny volt, akkor nem fog hamar elmúlni belőle az érzés.

(Forrás:https://www.psychologytoday.com / Fotó: freedigitalphotos.net Jealous_Woman_Looking_At_Her_Partner_Chatting_by_alexisdc)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!