Jump to content

Gyógyítsuk meg önmagunkat

2016. 04. 07. 20:10

Hogyan gyógyulhatunk meg egy fájdalmas szakítás után?

Egy barátom párkapcsolata több mint egy évtizednyi boldogság után hirtelen véget ért. A hölgy számára volt párja jelentette élete szerelmét. Miután a férfi elhagyta őt, üresnek és kétségbeesettnek érezte magát. Beszélgetett a barátaival, edzett, meditált, terápiára járt, és mindez segített is. A bánat azonban még mindig erősen dolgozott benne, és időnként úrrá lett rajta.

Ekkor elhatározta, hogy a jó befogadását is gyakorolni kezdi mindazon tevékenységek mellett, amelyeket annak érdekében végzett, hogy jobban érezze magát. Ennek hatására valami elkezdett megváltozni benne. Később így számolt be erről: „Futás közben jól éreztem magam. Amikor ezzel az érzéssel maradtam, olyan volt, mintha a jó érzések a testemből fölfelé beszivárognának az elmémbe.”

Ugyanez történt, amikor forró fürdőt vett, és hagyta, hogy az ellazultság érzése elmélyüljön benne, vagy amikor rászánt néhány pluszmásodpercet arra, hogy kellőképpen kiélvezze az elégedettség érzését, amely egy munkahelyi feladat elvégzése után ébredt benne. „A szomorúság és a kétségbeesés halványulni kezdett.” Néhány héttel később azt mondta, hogy valóban nagy szerepet játszott veszteségérzésének enyhülésében az, hogy naponta pár alkalommal magába itta a jó érzéseket. „Őszintén úgy érzem, hogy segített megtanulnom újra boldognak lenni.”

Nem próbálta pozitív gondolkodással elkendőzni a fájdalmát és a szomorúságát. Hagyta, hogy a bánata vele legyen, mígnem lassan, hosszú hónapok során a bánat engedte el őt. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, amikor csak tehette, magába fogadta az elevenség, az ellazultság, az elégedettség és végső soron az öröm pozitív tapasztalatait.

Azzal, hogy a jó felé hajlunk, nem tagadjuk meg vagy utasítjuk el a rosszat. Egyszerűen méltányoljuk, élvezzük és hasznosítjuk a jót. Tudatában vagyunk a teljes igazságnak, észrevesszük az élet mozaikjának minden darabkáját, nem csupán a negatívakat. Felismerjük a jót önmagunkban, másokban, a világban és a közösen alakítható jövőben. És amikor úgy döntünk, magunkba engedjük.

(Forrás: Forrás: Rick Hanson.Sírjak vagy nevessek, fotó:pixabay.com)