Jump to content

A probléma, mely a jól működő kapcsolatokat is megmérgezheti...

2017. 05. 18. 19:00

Egy kapcsolat egészen addig biztonságban van, míg nem üti fel a fejét benne a zöld szemű szörny, vagyis a féltékenység. A féltékenység érzése az egyik legfájdalmasabb, legrombolóbb érzés, még akkor is, ha teljesen alaptalan.Kortól és nemtől függetlenül, bármikor elültethetjük a bogarat a fejünkben, és csak nagy nehézségek árán szabadulhatunk meg tőle. Akkor sem biztos, hogy maradéktalan sikerrel.

A féltékenység a legstabilabb kapcsolatokban is kárt tehet, ugyanis az ember bizalmát megingatja az állandó agyalás, vádaskodás, gyanúsítgatás, nyomozás, kutatás, ellenőrzés.

Vajon miért vagyunk féltékenyek? Honnan jön hirtelen a féltékenység érzése? Vajon minden ember féltékeny? Ezeket a kérdéseket bizonyára sokan feltették már magunknak, megválaszolni azonban nem is olyan egyszerű.

A féltékenység nem minden esetben a párkapcsolatra irányul, előfordulhat, hogy más sikerére, párjára, boldogságára féltékeny az ember. Ez egy olya érzés, amit bizonyos élethelyzetek, érzelmek, a felszínre hoznak. Hiszen az ember ösztönösen vágyik a jóra, a legjobbra, legyen szó kapcsolatról, munkahelyi sikerekről, karrierről, boldogságról, gazdagságról.

A párkapcsolatban jelentkező féltékenység esetén, fontos különbséget tenni az egészséges és a már-már kóros féltékenység között, az teljesen természetes emberi érzés, hogy (főleg a kapcsolat elején, a szerelmünk csúcspontján) szeretnénk egy kicsit kisajátítani párunkat. Ilyenkor még nem ismerjük a barátait, ismerőseit, a közvetlen környezetet amelyben mozog, ekkortájt sokaknál előfordul, hogy féltékenységükben rákérdeznek arra, hogy XY kicsoda, volt-e közük egymáshoz...stb. Akkor válik zavaróvá a dolog, ha a hónapok, évek eleteltével is mindennapos a kapcsolatban a féltékenység. Az emberek könnyen válnak önzővé, főleg ha a saját „tulajdonukról” van szó, nagyon sok olyan ember van, aki párját a tulajdonának tekinti, és már akkor képes vitát robbantani, ha valaki megközelíti akár csak barátilag is a szerelmét.

A féltékenységben akkor a legrosszabb, ha abszolút távol van a valóságtól. Ha a képzelet szüleménye egy harmadik fél. Ilyenkor ugyanis az ember nem tudja bizonyítani, hogy valójában „ártatlan”. Ekkor kezdődnek a párkapcsolatot leépítő szokások, a telefonok és közösségi oldalak ellenőrzése, a vádaskodás, az idő elszámoltatás, a gyanúsítgatás. A nőkre jellemző, hogy minden valóságalaptól mentesen találnak valakit, akivel megvádolhatják párjukat. Legyen akár egy ismerős, egy kolleganő, vagy egy exbarátnő. Ez pedig csak az eredményezik, hogy az egyik fél folyamatosan gyötri a másikat, ugyanis nem hagyja nyugodni a képzelete.

Nem egyszer előfordul,hogy azok az emberek féltékenyek, akiknek vaj van a füle mögött. A látványos féltékenységi jelenetekkel tökéletesen elfedik a saját hibáikat. A szerelem bonyolult és összetett dolog, hatására előfordulhat, hogy meggondolatlanul cselekszünk, olyat teszünk, vagy mondunk, amivel csak rontunk a helyzetünkön, még akkor is, ha nem szándékosan tettük.

Mit tehetünk féltékenység ellen?

Fontos, hogy ne sumákoljunk, ha boldog kapcsolatban élünk, akkor ne udvaroljunk körbe másokat, vagy épp ne várjuk el,hogy lépten nyomon bókoljanak nekünk. Koncentráljunk párunkra, azonban azt tartsuk szem előtt, hogy társunk nem a tulajdonunk, mindenkinek szüksége van szabad térre, arra, hogy egyedül vagy a barátaival csináljon közös programot, nem lehetünk lépten nyomon a másik emberrel. Ezért fontos dolog a bizalom, enélkül nincs működőképes kapcsolat. A bizalmatlanság féltékenységet és állandó feszültséget szülhet, ami a kapcsolat vesztéhez vezethet. Fontos, hogy saját magunk önbizalmát is erősíteni kell, hiszen számos kapcsolatban az alacsony önbizalom vezet ahhoz, hogy másokkal hozzuk össze párunkat.

Ha szeretnéd megőrzini kapcsolatodban a harmóniát és a szerelmet, próbálj nem féltékenykedni, ne ellenőrzid a másikat, ne kérd folyamatosan számon, adj neki teret, ha valakit szeretünk, akkor jöhet bárki, hűségesek maradunk hozzá. Ha egy kapcsolat már nem működik, annak előbb-utóbb úgyis vége lesz. A jól működőt pedig vétek különféle alaptalan vádaskodásokkal és állandó féltékenységi vitákkal megmérgezni. Egy ideig a legtöbb férfi és nő is tűr, de van az a határ, ahol már terhessé válik a másik fél bizalmatlansága.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)