Jump to content

Együttlét a várandósság alatt? Erre figyelj!

2018. 02. 01. 15:45

A szexualitás az életünk természetes velejárója, a szex a mindennapok része. De mi a helyzet, ha jön a baba? A párok 90%-nál felmerül a kérdés,hogy a várandósság idején szabad, vagy inkább kerülendő a szerelmes együttlét?

A megváltozott hormonok hatására, nem egy nőnél előfordul, hogy sokkal többször kívánja az együttlétet, mint a terhesség előtt. Másoknál viszont pont az ellenkezője alakul ki, nem is igénylik az efféle intimitást.

A legnagyobb tévhit, hogy egészséges, normál terhesség esetén a szex megindítja a szülést, vagy vetélést okoz. Az anyákra leginkább a második trimeszterben jellemző a fokozott nemi vágy, ugyanis a nemi szervekben és a mellekben végbemenő hormonális változások hatással vannak a libidóra. A vetélés szexuális aktus miatt nem következhet be, ennek súlyos fejlődési rendellenességek, illetve egyéb egészségügyi problémák állnak a hátterében. A magzatot ugyanis az anyaméhben több réteg is védi, így természetesen nem okoz számára problémát a szülők szexuális együttléte.

Ahogy nő a pocak, keményedik a has, és a mellek is megdúzzadnak, így az anyáknak meg kell találniuk azt a pózt, amely nem okoz nekik fájdalmat, és amelyik a legkényelmesebb. Az apukáknak ilyenkor türelmesnek, támogatónak és körültekintőnek kell lenniük, hogy mindkét félnek a legjobb legyen az együttlét. Célszerű ilyenkor oldalt feküdni, de a partner fölötti testhelyzet is kényelmes lehet a kismamának.

A különböző fertőzések elkerülése érdekében várandósság során is gondolni kell a védekezésre, ugyanis a nemi úton terjedő fertőzések a babára is veszélyt jelentenek. Lehetőleg kerüljék a párok az anális és orális szexet a terhesség egész ideje alatt, ugyanis a baktériumok így is könnyedén bekerülhetnek a vaginába.

A másik gyakori tévhit a várandós nők körében, hogy egy esetleges orgazmus beindíthatja a szülést. Néhány esetben előfordulhat, hogy apróbb hasi görcsöt, esetleges alhasi keményedést okoz, de ezek a tünetek az orgazmus vége utáni néhány percben elmúlnak. Attól nem kell félni, hogy a szülést megindítja.

Tilos az együttlét, ha...!  

Mindenképpen kerülje a szexet aki, magzatvíz szivárgást, folyást tapasztal. Ha a placenta a méhszájon vagy annak közelében tapad.Ha a méhszáj teljesen, vagy akár, csak részlegesen kitágult, veszélyeztetett terhesség esetén, gyakori hasi fájdalmak esetén, valamint koraszülés lehetőségének fennállásakor, szintén fontos, hogy visszafogják magukat a párok.

Normál, problémáktól mentes terhesség esetén nincs akadálya a mindennapos szexuális életnek, természetesen addig, ameddig a kismama szervezete igényli, és nem megterhelő számára. Vannak olyan nők, akik terhesség idején nem igénylik a szexuális együttlétet, viszont a szülés után a hormonális változások következtében, újra feltámad bennük a vágy. Ilyenkor fontos, hogy a természtes szülés és császármetszés esetén is legalább hat hetet hagyni kell a test regenerálódásának. Addig mindenképpen fogják vissza magukat. Szülés után az orális szex és az intimitás egyéb formái megengedettek. Az újbóli szexuális élet elején fontos, hogy óvatosan és finoman kezdjenek hozzá, ugyanis a sebek és hegek gyógyulás folyamatában még érzékenyek lehetnek.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)