Jump to content

Kíméld meg önmagad, és kapcsolatod a féltékenykedéstől...

2018. 04. 10. 13:46

Az esetek túlnyomó többségében, a nőkre jellemző a párkapcsolatban a féltékenység, mely hatására hajlamosak túlzásokba esni. Az a bizonyos zöld szemű szörny a párkapcsolatok nagy részében felüti a fejét egy idő után.

A nők és férfiak másként mutatják ki féltékenységüket, a nőkre jellemző, hogy bizonyos szituációkban, sokkal előbb „robbannak”, mint a férfiak. Akár van rá okod, akár nincs, a féltékenységgel együtt járó kínzó érzés a kapcsolatodat és téged is tönkretehet. Ahelyett, hogy mély depresszióba zuhannál, vedd fel a harcot a zöld szemű szörnnyel.

Először is gondold át, hogy valóban van-e okod féltékenykedni, vagy csak bizonyos szituációkba többet képzeltél, mint ami valóban történt. Ha párod titkolózik, gyanúsan viselkedik, telefonját feltűnően rejtegeti vagy kikapcsolja, előfordulhat, hogy vaj van a füle mögött. Ha viszont csak egy női megérzés vezérelt erre a következtetésre, gondold át, a miérteket. Féltékenységet legtöbbször önbizalomhiány okoz, ha valaki örökösen elégedetlen magával, akkor mindig mindenkit jobbnak, szebbnek, többnek fog érezni, és az lesz az első gondolata, hogy a párja elhagyja egy „jobbért”.Előfordulhat, hogy családodban, baráti körödben volt olyan, aki megcsalta a párját, ahol megjelent a hívatlan harmadik fél. Ez azonban nem ad okot arra, hogy párod is meggyanúsítsd.  A féltékenységet kiváltó okoknak, félelmeknek a felderítése nem megy egyik pillanatról a másikra, ezért ha szükséges kérj egy jó baráttól vagy párkapcsolati terapeutától tanácsot.


Ha volt már olyan érzésed, hogy nem vagy elég jó a párod mellé, és ha tehetné, bizonyára lecserélne egy szebbre, jobbra, okosabbra, biztosan önértékelési problémákkal küzdesz. Gondold végig, párod téged választott, ez nem lehet véletlen! Koncentrálj azokra a tulajdonságaidra, melyekre büszke vagy. Mindenkinek vannak pozitív és negatív tulajdonságai, hibái. Ha nem érzed jól magad a bőrödben, az előbb-utóbb párkapcsolatod rovására mehet. Tehát fontos, hogy ne vádaskodjunk alaptalanul, csak azért mert magunkkal nem vagyunk kibékülve. Szánj magadra több időt, beszélgess pároddal, ha kell, kérd meg, hogy mondja el miért szeretett beléd, melyek azok a tulajdonságaid, melyekkel meghódítottad a szívét. Néha nem árt egy kis változatosság, megújulás. Ha örökösen elégedetlen vagy, tarts csajos napokat, sportolj, diétázz, vegyél néhány új ruhát, menj fodrászhoz, manikűröshöz és máris jól fogod magad érezni a bőrödben.

Az állandó féltékenykedés, az ebből fakadó hiszti és vita előbb-utóbb tönkreteszi a kapcsolatokat. A férfiak egy dolgot biztosan nem szeretnek, ha a nő hisztizik, féltékenykedik. Egy idő után ettől, a legbéketűrőbb férfi is kijön a sodrából.
Fontos, hogy ne csak akkor beszélj pároddal érzéseidről, mikor már felütötte a fejét a féltékenység. Mindig szakítsatok időt egymásra, a tartalmas beszélgetésekre, nyugodt körülmények között. Mond el neki, mi az, ami zavar, mi az, amin változtatnotok kellene. Ne támadj neki! Ne vádold meg ok nélkül, főleg, ha nincs valós bizonyítékod ellene. Egy jó kapcsolat alapja a kommunikáció, és persze az sem árt, ha tisztában vagytok vele ki merre tart, hogy vélekedik a szerelemről, családról, párkapcsolatról, közös jövőről.

Ne aggódj állandóan azon, párod éppen merre jár, mit csinál, ha nem vagytok együtt. Találj magadnak egy olyan hobbit, amiben levezetheted azokat a feles energiákat, amiket a kombinálásra fordítanál. Ne ellenőrizd a párod, ne nyomozz utána és ne olvasd a telefonját. Egy kapcsolaton belül is meg kell hagyni a másik ember szabadságát bizonyos mértékig. Ha megtanulod élvezni a kedvesed nélkül töltött perceket, akkor valószínűleg az együttlét is izgalmasabb lesz.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)