Jump to content

A szeretet megannyi árnyalata

2018. 07. 26. 19:00

Csak a szerencsések találják meg az első szerelmükben azt az embert, akivel ugyanolyan szerelemben képesek leélni az életüket. Legtöbbünknek ehhez több vagy sok nekifutás szükséges, és még akkor sem garantált a siker.

Aki több kapcsolatban is volt már élete során, talán jól tudja, hiszen a saját életében is tapasztalhatta, hogy nincs két egyforma szerelem. Nemcsak azért, mert a történetek főszereplői mások, hanem mert mások az érzések. Szeretni máshogy szeretünk, és nemcsak a szerelmeinket, hanem gyermekeinket, családtagjainkat, barátokat, önmagunkat is. A görög mitológia szerint a szeretetnek több típusa létezik, melyet mind más mitológiai alak testesít meg. Eszerint létezik a szerelem, szexualitás istene, vagyis Eros, amely jelenlétét mindannyian a leginkább szerelemnek hiszünk. Vágy, kémia, mély érzés, amely talán a közös életet végigkíséri.
Aztán ott van Ludus, vagyis a játékos szeretet. Ebben a szenvedélyen túl ott van a szerelem, a szeretet, de ez közös játékot, állandó kacérkodást jelent.
Mania az őrület határára kergetheti az embereket. Alapjai ugyanúgy a szerelem és a játék, csakhogy átissza a fájdalom, a szenvedés, a féltékenység, a túlzott ragaszkodás.
Philia a gyengédséget, a gyengéd szerelmet testesíti meg, amelynek lényege a harmónia, a teljes egyetértés, kölcsönös odafigyelés.

A Philautia szerelemben előbb magunkat kell megszeretnünk. Ha ez megvan, csak akkor leszünk arra készek, hogy másokat is elfogadjunk, megszeressünk. Korántsem egyenlő a nárcizmussal, ez ugyanis egészséges önszeretet jelent, amely mindenki számára szükséges.
A szeretet legtisztább megnyilvánulása az Agape, amely spirituális eredetű. Nem az anyagi valóság befolyásolja, hanem a szeretet, az elfogadás, a megbocsátás.
Pragma testesíti meg azt a szerelmet, amire mindenki vágyik. Szerelem, harmónia, kölcsönösség egy életen át. Érett szerelem ez, de nemcsak a szerelemben, ha a barátságban is tapasztalható.
A Storge az a fajta szeretet, ahol nincs szexuális vonzalom, de a mély szeretet, a biztonság járja ét, és ez leginkább a gyermek-szülő kapcsolatára, vagy a hosszú, tartós barátságokra jellemző.

Egész életünkben keressük a szeretetet és a szerelmet, néha nehéz elválasztani egymástól a két érzelmet, és nem is egyszerű meghatározni sem, hiszem minden ember máshogy éli meg. Életünk során valamennyi fajtáját megéljük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: thebridalbox.com, telegraph.co.uk, pinterest.com)