Jump to content

Jóban rosszban, igaz? Akkor dolgozzatok rajta közösen

2018. 09. 22. 19:00

Amióta a pénz létezik, azóta vannak gazdagok és szegények, valamint a két éles határ között élő átlagos életszínvonalat tartani tudók tábora. A pénz nagy hajtóerő, mert ma már majdcsak mindenért fizetni kell. Hány kapcsolat ment már tönkre az anyagi okok miatt?!

Egy pár azért köti össze az életét, mert szeretik egymást (ideális esetben). Ha igazi szerelemről volt szó, az anyagiak vajmi keveset szerepelnek egy szerelmi történetben. Persze vannak, akik nem elégszenek meg akárkivel, és akármilyen egzisztenciával, azonban ekkor már inkább az ész dominál és nem feltétlenül csak az érzések, a szerelem. Tény, hogy a biztos anyagi háttér nagyobb biztonságérzetet is ad, de sok példa van arra is, hogy a szerényebb életmód és otthon is adhat nagy boldogságot a pároknak. Az azonban felőrli az embert, ha napi pénzügyi gonddal találkoznak nap, mint nap. Márpedig sok család él úgy, hogy minden hónapban a létminimum határán billeg, és az étkeztetés, a számlák befizetése is gondot okoz. A tartósan ilyen lehetőségekkel élő családok megsínylik a pénztelenséget, és a kapcsolatot is megmérgezi. Kerülhetünk anyagi hullámvölgybe néha, de sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat azok, akik tudják, hogy csak átmeneti állapotról van szó. Az állandó bizonytalanság mérgezi a lelket, ezáltal a testet is, valamint a kapcsolatot. Az anyagiak miatt kitörő családi veszekedéseket, nézeteltéréseket oldani szükséges. Az nem lehet, hogy a pénz válasszon szét amúgy jól működő kapcsolatokat, hiszen megfogadjuk, hogy jóban és rosszban is társai leszünk egymásnak. Nagy próbatétel az anyagi gondokat együtt leküzdeni.

Ahhoz azonban, hogy enyhíteni lehessen a frusztráción, valamint a megoldást megtaláljunk nem segít, ha homokba dugjuk a fejünket. Mint egy családi kupaktanács, nemcsak kis dolgokat kell megbeszélni a párunkkal, hanem mindent. Ebbe az anyagi helyzet megbeszélése is beletartozik. Össze kell ülni annak érdekében, hogy megbeszéljétek, melyek azok a kiadások, amelyeket mindenképp meg kell tenni, és mit lehet későbbre halasztani. Ami nem fér bele, azt napoljátok, és azon gondolkozzatok, hogy mivel lehetne megkönnyíteni az életeteket. Meg kell keresnetek azt, hogy miben gyökerezik a probléma. Ha már meg tudjátok nevezni és fogalmazni, legalább el tudtok indulni a megoldás útján.

Vannak időszakok, amikor egy kiruccanás, vagy mozizás sem fér bele a hónapba, de akkor ezt is tisztázni kell, és keresni kell olyan otthoni megoldást, amivel kárpótolni tudjátok magatokat, de kiadásba sem kerül.

Egy kapcsolat legelején még biztosan mindenki saját pénzügyi szférával rendelkezik, de az igazi kapcsolatokban közösen kell vállalni a terheket. Ez jelentheti azt is, hogy közös kasszán osztoztok, abból fizettek mindent. Ha nálatok nem ez a működő, akkor abban állapodjatok meg abban, hogy kinek melyik kiadás a része. Ha egyik megoldás nem működik, akkor változtassatok. Az megfelelő anyagi háttér tény, hogy biztonságot ad, és még a szerelmet is jobban támogatja, de a bajban és a rosszban mutatkozik meg igazán az, hogy mekkora is a szerelem. Amikor a pénz miatt hanyatlik meg egy kapcsolat, az már rég nem az érzelmekről szól. Ha pedig a gondok ellenére is együtt vagytok és azon ügyeskedtek, hogy oldjátok meg közösen a problémát, akkor biztosan meg is lesz a következő lépés és ez is erősíti a szövetségeteket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)