Jump to content

A felnőtt szerelem nagy lépései

2019. 02. 20. 19:00

Életünk csupa fejlődés és tanulás még azon túl is, ha már hivatalosan is érettnek bizonyulunk mind bizonyítványunk, mind életkorunkat tekintve. A kapcsolatok terén azonban ezt nem mindig mondhatjuk el.  

Aki már élt annyit, hogy túl van néhány komolyabb kapcsolaton, az szakításokat is maga mögött tudhat. Némelyik szinte megkönnyebbülést adó elengedés volt, míg a másik végtelennek tűnő fájdalmat adó.

Talán már gyermekként megtapasztaljuk a szerelmet, de felnőtt fejjel már tudjuk, hogy az akkor érzett szerelem más. Nem jobb, nem rosszabb, de talán legtisztább szerelmünk az életünkben. Van, aki az első szerelmével éli le az életét.

Az életünk első, nagyobb szerelemét a szüleink mellett élve éljük meg kamaszkorunkban. Ekkor még erősen függünk szüleinktől általában mindenféle téren, ahogy igaz ez a szerelmünkre is. Ebben a korban lázadunk, küzdünk a világgal, a tanárokkal, a kortársainkkal és persze a szüleinkkel is. Akkor is, ha tudjuk, hogy csak jót akarnak. Kamaszként már érezhetünk magunkban annyit, hogy függetlenedjünk a szülőktől, de csak akkor tudjuk meg igazán, hogy milyen a felnőtt lét, ha tényleg belekerülünk. A felnőttség egyik lépcsőfoka tehát az, hogy leváljunk a szülőkről.

Hányszor csaphattunk a homlokunkra akkor, amikor valamit a saját bőrünkön tapasztaltunk meg. Ilyenkor pedig szüleink szavai is felsejlettek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők szavai és cselekedetei hitelesek legyenek. A legrosszabb az, ha a gyerek rádöbben arra, hogy amit anya és apa mond, az nagy hazugság, hiszen saját maguk sem azt képviselik, amit mondanak.

A szülőktől való leválás mehet könnyebben és nehezebben, de a felnőtt léthez vezető út alapját jelentik. Ez is egy fejlődési folyamat, és mint minden fejlődés, az tanulással, tapasztalással van kikövezve. Nem is mindig örömteli pillanatokat élünk meg akkor, amikor tapasztalunk, de tudnunk kell, hogy mindez erősít és felhasználhatóvá lehet tenni a későbbiekben. A szerelemben megélt csalódások és fájdalmak ugyanilyen nevelő szándékúak lehetnek.

Szüleinkkel való viszonyunk kihat a párkapcsolatunk alakítására is, gondoljunk csak az anya- vagy az apakomplexusra. A felnőtt szerelemre az képes, aki ki mer állni saját magáért, le tudott válni szüleiről, és nem fél őszintének lenni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)