Jump to content

Kell egy kis szünet, de az már a vége?

2019. 09. 20. 19:00

A szerelem nem mindig csak felemel, boldogságban tart. A szerelem okozhat bosszúságot, fájdalmat is, arról nem beszélve, hogy nem biztos, hogy egy életre szól.

A kapcsolat elején még minden rózsaszínű, hiszen ilyen szemüvegen keresztül nézzük a világot. Ragaszkodunk ehhez egy darabig, de a szemüveg lekerülése után más színezetet kaphat a párunk, az, amiben benne vagyunk.

Ha megbillen a párkapcsolati egyensúly, azt mindegyik fél megérzi, de nem biztos, hogy mindegyikük kimondja. Még ha próbálják is helyrehozni a kapcsolatukat, van, hogy a szünetet tartják a legjobb döntésnek.

Szünet, azaz éppen nincsenek együtt a pár tagjai. Időt és lehetőséget adnak egymásnak arra, hogy megpróbálják külön-külön az életet. Ha egymásnak vannak teremtve, és a szívük is visszahúz, akkor minden mehet tovább úgy, mint azelőtt. Ám, ha a külön töltött idő csak megerősíti azt, hogy jobb egymástól külön, akkor így mehet az életük is tovább.

A kapcsolaton belül elrendelt szünet sajátosan lehet értelmezve, ha nincsenek a szabályok lefektetve. Van, akinek a szünet azt jelenti, hogy nincs együtt a párjával, azaz lényegében szabad. A legtöbben azonban úgy tekintenek a párkapcsolati szünetre, mint a kapcsolatuk egy szakaszára. Együtt vannak, de azért jutottak arra az elhatározásra, hogy bizonyos ideig nem találkoznak egymással, hogy helyükre kerülhessenek gondolatok, kipróbálhassák magukat a társuk nélkül, valamint nagyobb térre, szabadságra van szükségük. Kimondva, vagy kimondatlanul is, de ha szünetet tartanak a kapcsolatban a párok, akkor úgy tekintenek egymásra, mint akik még együtt vannak, de nem élnek egymással. Egy harmadik féllel kialakított kapcsolat tehát mindenképp a kapcsolat lezárását jelentheti.

A kapcsolatba beiktatott szünet nem feltétlenül a végét jelenti. Természetesen ehhez az szükséges, hogy átbeszéljük a párunkkal, hogy merre tartunk, közös-e a jövőnk, van-e értelme az együttlétnek, vagy sem? Ha egyikünk sem szeretné a kapcsolat végét, azonban kell egy kis szabadság, egyedül töltött idő ahhoz, hogy tisztázzuk magunkban érzelmeket, gondolatokat. A szünet beiktatása azt feltételezi, hogy a pár tagjai leülnek egymással megbeszélni a felmerült helyzetet és problémákat. Ahhoz, hogy tisztuljon a kép mindkettejükben, beiktatható a szünet. Ebben az értelemben természetesen szóba sem jöhet a másokkal való ismerkedés, hiszen nem az érzelmeikben bizonytalanok.

Abban a helyzetben, amikor haldokló a kapcsolat, mindkét fél kifelé kacsingat belőle, a szüneteltetés egyben a párkapcsolat befejezését is jelentheti. Sőt, abban a kapcsolatban, ahol már a mindennapok közös megélése nehézséget jelent, a szüneteltetés, a lezárás egy olyan szelídebb formája. Egyikőjük sem mondja ki a szakítást, de a szüneteltetéssel lényegében nagy lelki feszültségtől szabadulhatnak meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)