Jump to content

A boldogsághoz vezető út

2020. 01. 06. 19:00

Van, hogy azt bántjuk meg, aki a legközelebb áll hozzánk. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Kimondhatunk olyan szavakat, amiket nem is neki szánunk, mégis őt bántjuk meg.

Ennek meg sem szabadna történnie, de az ember gyarló és olykor olyanon vezeti le a feszültségét, aki nem tett semmi rosszat. A szerelem, a párkapcsolat pedig nemcsak rózsaszín ködben fürdőző napokat jelent, hanem az együttélés számos nehézségre is rávilágíthat. Még a legnagyobb szerelemben is elfordulhatnak rosszabb periódusok, félreértések. Elég egy rossz szó, egy rossz hanglejtés, és a baj már meg is van. Megsérthetjük mi a párunkat, és fordítva is előfordulhat. Az ilyen esetekből kirobbanó vita nem szándékosan vezérelt, egyszerűen csak rosszkor és rosszat mond az ember, amit ha tehetne, visszafordítana, de azt már nem lehet.

Még a legideálisabb, legharmonikusabb kapcsolaton belül is lehetnek félreértések és konfliktusok, de ha jó a pár tagjai között a kommunikáció, akkor a vitát is hamar le lehet zárni.

Csak szítjuk a feszültséget akkor, ha konfliktushelyzetben a másik hibáztatását tűzzük ki célul. Még rosszabb akkor, ha ezzel saját hibánkat szeretnénk eltusolni, vagy arról a figyelmet szeretnénk elterelni. És még ha bele is szőjük annak tényét, hogy az ügyben mi is vétkeztünk, de a párunk fejére is ráolvasunk, egyáltalán nem a békülést szolgáljuk.

Amikor sértettnek érezzük magunkat, akkor még a kisebb dolgokból is hajlamosabbak vagyunk jóval nagyobbat kreálni. Ilyenkor gyakran dobálózunk olyan túlzásokkal, amelyek a gondot még nagyobbként éreztetik, mint amekkora. Ha nem szítani, hanem csitítani szeretnénk a feszültséget, akkor érdemes ezekkel csínján bánni.

A struccpolitika is csak tovább növelheti a konfliktust. Ha arra a kérdésre, hogy „Mi a baj?”, „Semmi” a válasz, de valójában szétfeszít a düh, attól még nem oldódnak meg a gondok. Sőt. A párunk is érezni fogja, hogy gond van, csak éppen arról nem tud, hogy mi az. A jó kapcsolatban élők szerint az a legfontosabb, hogy minden érzelmeikről nyíltan és őszintén tudnak beszélni. Van az úgy, hogy ami az egyik félnek egyértelmű, azt a másik nem is érzékelte. Ilyenekből könnyen sértődések lehetnek, ha nem tisztázzák egymással a párok érzelmeiket. Már akkor érdemes ezt tisztázni, mielőtt sértődésbe, vádolásba torkollna.

Ha a probléma oka az, hogy párunk tett valami számunkra bántót, nem átgondoltan talán mi is azon vagyunk, hogy visszavágjunk. A legsértőbb az, ha olyat vágunk a fejéhez, amely tudjuk, hogy érzékeny téma a társunk számára. Csúnya visszaélés ez.

Ha mindezeket kontrollálni tudod magadban és a kapcsolatodban, akkor könnyen átvészelhettek akár nehezebb időket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)