Jump to content

Kis hazugság is hazugság. Hogyan valld be?

2020. 01. 17. 19:00

Az ember agya folyton működik, hiszen döntéseket kell hoznia. Nem mindig sikerül a legjobban, mert az érzelmek és egyéb befolyásoló tényezők is közbeszólnak.

Az ember szinte naponta hazudik. Ha nem másnak, hát magának, de szinte mindennaposak az életünkben azok a kisebb és nagyobb ferdítések, amelyekkel magunkat vagy másokat akarunk megvédeni, jobb fényben feltüntetni.

A füllentés teljesen emberi viselkedés, és mindenki csinálja. A füllentés a hazugság enyhébb, inkább csak szépítő formája, de akkor sem az igazat mondjuk, még ha fel sem érnek természetesen a nagyobb volumenű hazugsággal.

Mindenkinek vannak titkai, de egy jól működő párkapcsolatban nemcsak a jót kell megosztani a társunkkal, hanem a rosszat is. A kellemes beszélgetések, a jó kommunikáció nem hagyja, hogy titkaik legyenek egymás előtt a pároknak, azonban ez nem mindig működik.

A legtöbb esetben olyan dolgot titkolunk, vagy torzítunk társunk elől, amelyet nem szeretnénk, hogy megtudjon, vagy legalábbis kevésbé rondítson bele a rólunk kialakított képbe. Még a kis hazugság is hazugság, és úgyis kitudódik, ezért ha a lelkünket nyomja, mert valamit nem mondtunk el őszintén párunknak, akkor az érdemes bevallani.

Nem mindegy ám, hogy mikor. A kisebb kozmetikázás esetén is érdemes a legmegfelelőbb időt kivárni arra, hogy bevalljuk hazugságunkat. Talán csak a számunkra nyomasztó az egész. Könnyen lehet, hogy a párunk nem is fogja érteni az okát, hogy miért füllentettünk, és nagy dolgot sem csinál belőle.

Az időzítés mindenképp fontos, mint ahogy az is, hogyan valljuk be a hazugságot. A mondandónk legyen minél tisztább, őszintébb, és a lehető legrövidebb, amelynek a végén kérjünk őszintén elnézést azért, mert nem ilyen kanyart vittünk a történésekbe.

A sokkal jelentőségteljesebb hazugság esetében is az őszinteség, a letisztult történet a legcélravezetőbb. De hogy lássa a párunk, hogy a hazugság miért történt meg, fel kell vázolnunk a történteket, az akkori érzelmeket, ami akkor történt. Azt is el kell fogadnunk és vállalnunk, ha hibáztunk. És még ha némi szerepe is volt a hazugságban a párunknak, ne próbáljuk meg ráhárítani a felelősséget. A mi hazugságunk a sajátunk. Ha érintett is benne, mégsem ő hazudott nekünk, hanem fordítva. A támadás nem jó taktika.

Meg kell engedni azt, hogy haragudjon ránk a társunk akkor, ha hazudtunk, ha átvertük. Ez mindenképp fájdalmas tapasztalás lehet, de ha a kapcsolat alapja megingathatatlan, akkor előbb vagy utóbb megenyhül majd irányunkba. Még azt is becsülni fogja, hogy őszinték voltunk annak ellenére, hogy előtte hazudtunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)