Jump to content

Vége! Új évvel új élet is járhat

2020. 02. 03. 19:00

Van egy jó hírünk. Vége van a januárnak. Az év talán egyik leghosszabb hónapjának. Mire fel ez az öröm?

A népi hagyomány is jelzőkkel illette az év hónapjait, mely szerint a januárt nevezték a fergeteg és Boldogasszony havának. A Február jégbóntó és böjtelő hónap. Azaz minden hónapnak megvolt a maga elnevezése. A december az álom és karácsony hava mellett megkaphatná a lánykérések hava elnevezést így, a januárt pedig szakítós hónapnak is lehetne becézni.

A január az, amelyik a karácsonyozást – ajándékozás, családi, baráti összejövetelek, meghitt ünnep – követ, és ennek a hónapnak a végét várjuk leginkább. Februárral egyre közelítünk a tavaszhoz, ráadásul a február rövid hónap, így hamarabb véget is. A január tehát nehézkes, hideg, sötét, és van, akinek még szakítós is.

A statisztikák szerint legalábbis. Sok pár ilyenkor bontja fel kapcsolatát, a házasságok egy része januárban érhet véget azzal, hogy benyújtják a válókeresetet.

Az új év tehát nem mindenki számára hozza meg a hozzá fűzött reményeket. De miért szakítanak januárban többen?

A karácsonyra már október elejétől ráirányítják a figyelmünket. A családok nagy részében ez a legszentebb ünnep, és még ha csak októbert vagy novembert írunk is, nem szakítunk, mert közeleg karácsony. Aki a szeretet ünnepéig nem bontotta fel a kapcsolatát, az karácsonykor már nem is fogja, hiszen se a saját, se másik fél ünnepét nem akarja elrontani. Még az együtt töltött ünnepek, szilveszter is látszólagosan azt mutathatja, hogy minden rendben van. A januárral azonban minden megváltozhat.

Januárral azonban új évet kezdünk. Az új évtől lehetőségeket várunk, és az új életre való lehetőséget a nem működő kapcsolat felbontása jelentheti. Karácsony után már nincs meg annak terhe, hogy kegyetlenek vagyunk, mert szakítunk (legalábbis aki a szakítást kezdeményezi).

A szakítás felszabadító érzés lehet, ha a kapcsolat már ingatag talajon állt, és egy új, jobb kapcsolatra lehetőségünk.

A téli, napfényhiányos időszak többeket szomorúvá, lehangolttá tesz, amely kihathat a kapcsolatokra is. Ha pedig már meggyengült a kötelék két ember között, akkor okként erre is lehet hivatkozni. A január már messze van a karácsonytól, így már nem okozunk akkora sérülést, ha a szakítást ekkorra időzítjük, de még kellően távol vagyunk a Valentin-naptól is.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)