Jump to content

Szólni vagy nem szólni? Ez itt a kérdés

2020. 04. 10. 19:00

Az élet dinamizmusát és egyensúlyát kívánjuk megtartani. Mégis számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy ha életünk egy része szépen alakul, akkor a másikba valami belerondít.

Már gyermekkorunk óta arra tanítanak szüleink, tanáraink, a körülöttünk lévő felnőttek, hogy az őszinteség erény, és a járható út. Aztán felnőttként veszíthetünk el szerelmeket, barátokat, rokonokat, munkahelyet, munkatársakat azért, mert őszinték voltunk.

A szerelem a legcsodálatosabb érzés, de emellett nem szabad elfelejteni más családtagjainkat és barátainkat sem. Mégis egyértelmű, hogy a szerelem kezdetén, annak alakulásakor a barátok háttérbe szorulhatnak. Teljesen természetes, ha minden időnket a szerelmünkkel akarjuk tölteni. Az igazán jó barátok örülnek a párkapcsolatodnak, de azt is őszintén megmondhatják, ha emellett teljesen elfeledkezel róluk.

Mi van akkor, ha olyat tudnak, vagy láttak, ami nagyon is érint téged, de túl nagy fájdalmat okozhatnak neked azzal, ha elmondják? Az igazság elhallgatása pedig legalább akkora bűn.

Azt hiszed, hogy boldog párkapcsolatban élsz, de barátod megjelenik, és azt mondja, hogy tudomása van arról, hogy a párod megcsal. Vajon hogyan reagálnál arra?

Az igazán jó barátok megbíznak egymásban, és őszintén beszélnek mindenről. Egy ilyen beszélgetés után is vajon az járna az eszedben, hogy milyen jó barátod van, mert sok kellemetlenségtől megkímélhet ezzel az információval? Vagy éppen az ellenkezője, hiszel annyira magadban, a kapcsolatotokban, az érzelmeidben, megbízol a párodban, és eszed ágában sincs hinni a barátod állításának? Meggyőződésed, hogy a barátod féltékeny a kapcsolatodra, arra, hogy már nem lógtok annyit együtt, mint a szerelem előtt?

Kérdés tehát az, hogy a nagy őszinteség a jó vagy az, ha elhallgatjuk az igazságot csak azért, hogy megóvjuk a barátságunkat?

Tételezzük fel, hogy nem mondod el az igazságot a barátodnak arról, hogy a párja megcsalja. Ha mégis kiderül az igazság a számára is, de arról is tudomást szerez, hogy már te is tudtál róla, akkor legalább annyira megsínyli a barátságotok, mintha őszintén elmondod neki azt, amit tudsz, és tényleg beigazolódik a megcsalás. Ha azt választod, hogy megóvod a barátodat a megcsalás tényétől, csak tűzoltás és valameddig működik, de hazugságon nyugszik a kapcsolatuk, amely rád legalább akkora nyomással van. Valószínűleg sosem fogod tudni megkedvelni a barátod párját, ez pedig a barátság rovására is mehet.

Ha nem beszélsz neki, akkor lényegében becsapod, ami nem ideális egy barátságban. Köztes, de ugyancsak nem a legjobb út lehet, ha megpróbálsz semleges szereplője lenni az egésznek.

A megcsalás mindenki számára más határokat jelent. Az is lehetséges, hogy csak félreértettél valamit, mást láttál vagy hallottál, de jobb azt tisztázni a barátoddal és a barátod párjával is (lehet vele érdemes kezdeni).

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)