Jump to content

Sírós filmek ártó hatása

2020. 04. 16. 19:00

Elhagyott, elhagytad. Szakítottatok. Bármennyire is békében történt, attól még egy fejezet lezáródott az életedben.

Talán még sírsz is. És mivel lehet a legjobban előcsalogatni a könnyeket? Zenével vagy filmmel. A nők legtöbbje amúgy is szereti a romantikus filmeket, még akkor is, ha nem biztos, hogy happy end lesz a vége. A sírás kitisztítja a könnycsatornákat, és van, hogy szándékosan igyekszünk könnyeket generálni. A romantikus filmekből mégiscsak az a kedvenc, amelyiknek a vége siker, szerelem, és legfeljebb a meghatottságtól sírunk, nem pedig azért, mert a saját félresiklott kapcsolatunkkal azonosítjuk a filmbéli történetet.

A romantikus filmek alapjában véve egy nagyon szép nő és egy nagyon helyes férfi találkozásáról szól. Olyan magas mércét állítanak fel bennünk a sírós filmek, amelyeket egy hús-vér férfi számára nem is teljesíthetők. Van, aki ezt az ideált űzi a valóságban is. A találkozásuk pedig lehet bonyolult, vagy több szereplő kihatással van kapcsolatuk alakulásban, nem alakulásában. Olykor párhuzamot vonunk saját életünkkel. A szép, beteljesedő szerelemre vágyunk mindannyian, így ha egy ilyen történetre bukkanunk rá, garantált bőgést eredményez.

Azonnal feltesszük a kérdést magunkban (vagy hangosan), hogy nekünk miért nincs erre lehetőségünk? Miért pazaroltunk el x évet az életünkből előző, véget ért kapcsolatunkra? Miért vagyunk egyedül? És persze áhítozunk valakiről, aki igazi társunk lehetne jóban és rosszban is.

A romantikus filmeket nézve jól tudjuk, hogy az egy jól megtervezett és szereplőkkel előadott, leginkább fiktív történet, amelynek nincs is valóságalapja. Ennek ellenére párhuzamba tudjuk állítani a saját életünkkel, így vagy sokkal jobbnak látjuk a miénket, vagy rosszabbnak.

A tökéletes férfi és nő szerepe sokakat megérintő, de van, akik számára ez a fajta tökéletesség hazug, álszent. Ráadásul sok romantikus filmben olyan események is történnek, ami a valóságban vagy nem is lehetséges, vagy veszélyes.

Sőt vannak olyan sírós filmek is, amelyek a mérgező kapcsolatot mutatják be romantikus köntösben. A se veled, se nélkül kapcsolatok nem a legjobb mintát adják az embernek.

Figyelembe kell venni a filmek nézésekor, hogy ezek csak filmek. Ítélhetjük jónak, vagy rossznak, de a valósághoz nem sok közük van. Arra mindenképp jó lehet, hogy megszabaduljunk belső feszültségtől, elérzékenyüljünk, de tudjuk azt, hogy csak egy filmről volt szó.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)