Jump to content

Honnan eredhet a féltékenység?

2021. 04. 30. 19:00

Azonnal rávágjuk, hogy a helyzetből, mert arra valaki okot adott, ám ez nem ilyen egyszerű.

Vannak közöttünk olyanok, akik még a jól működő kapcsolataikat is tönkre tehetik azzal, hogy féltékenykednek. Miért él valakiben annyira a féltékenység és másban miért kevésbé?

 

Mi a féltékenység?

Egy olyan kognitív észlelés, amely segíti a túlélést. Azonban nem a reális módon, hanem egy eltorzult valóságot mutat. Ennek az a funkciója az ember életében, hogy az embert védje meg bizonyos helyzetektől, veszélyektől. Lényegében egy védelmező mechanizmusnak is tekinthető a féltékenység. Vagyis egy túlélési ösztön.

Kik a féltékenyebbek?

Sokan azonnal rávágnák, hogy egyértelműen a nők a féltékenyebbek, de egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a férfiak többször gyanakodnak arra, hogy párjuk félrekacsingat. A férfiak számára a felszarvazás gondolata a legriasztóbb. Azaz sérülhet a férfiúi imázsa.

Akárcsak az állatvilágban, az emberek között is fontos a vérvonal fenntartása. Egy rivális megjelenésével azonban csökken annak az esélye az utódnemzésre. A túlzott gyanakvás azonban óvatosságra inti a férfiakat és ez is abban segít, hogy a féltékenység megalapozottá váljon.

 

Miért a férfiak?

Talán éppen azért, mert magukból indulnak ki?! Emellett még azt is feltételezni lehet, hogy a nők pedig bíznak a férfiakban. Bizakodnak abban, hogy végre révbe értek és megtalálták azt, akivel családot alapíthatnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)