Jump to content

Külön szoba, hosszú házasság?

2021. 05. 19. 19:00

Ha fel kellene sorolni, hogy szerinted mi a jó párkapcsolat mércéje, akkor mi tartozna bele?

Még ha sokfélék is vagyunk, bizonyára egyöntetűen azt mondanánk, hogy szükséges a jó kapcsolathoz a szerelem, a szeretet, a bizalom, az elfogadás, a harmonikus szexuális élet, a közös célok. Valószínűleg senki listájába nem kerülne a külön hálószobában alvás, mint fontos tényező.

Az is tudjuk, hogy vannak olyan párok, akik külön hálószobában alszanak, és mégis jól működik a házasság. Azt is hozzá kell tenni, hogy általában a hosszú éveket egymás mellett töltő párokra igaz ez. Az egyik nyomós ok lehet a külön alvásra a horkolás, amely a másik alvásának minőségét befolyásolja. Azonban meglepő lehet annak ténye, hogy nemcsak a korosabb párok életében működhet így a házasság. Sőt úgy alszanak külön, hogy az a boldogságukat, a meghittséget és a szexualitást sem befolyásolja. Létezik ilyen és működő lehet?

A választ szakemberek adják meg. Ha még el is tudjuk azt képzelni, hogy egy pár tagjai külön szobában alszanak, akkor viszont azonnal arra gondolunk, hogy ott valami gond van. Nem működik a kapcsolat, de válni, külön lenni sem akarnak, ezért a köztes megoldást választják. Egy háztartáson belül, de lényegében külön élnek. Csakhogy a koronavírus-járvánnyal új életforma köszöntött rá sok családra. Sok szülő vált tanárrá, tanítóvá, ugyanakkor a munka is otthonról folyt. Azok a párok, akik a home office világába csöppentek, közösen kellett az otthoni légtéren megosztozni. Már nemcsak az esti időszak és az éjszaka vált közössé, hanem a nappali, ébren töltött órák is. Azt szokták mondani, hogy nem egészséges, ha egy pár, házaspár tagjai egy helyen dolgoznak. Akkor feltételezhetően igaz ez arra is, ha egy otthonon belül kell létezni a home office-ban. A munkát pedig nagyon nehéz összeegyeztetni úgy, hogy közben a másik személy is ugyanúgy végezné a dolgát. Zavarhatják egymást a telefonálással, a más munkatempóval, sőt akár a munkavégzés ideje sem egyforma és talán a kényszer is szülte azt a helyzetet, hogy kissé külön vonulva, az otthont megosztva dolgozzanak. Amennyiben a munkaidő sem egyforma volt, úgy szinte kényszerű, de logikus megoldásnak tűnhetett a külön szobába vonulás.

A külön alvás azonban nem feltétlenül az elhidegülés jelzője. A pandémiás időszak sokakat rávezethetett arra, hogy még akár jót is tehet. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki és hol alszik. Ha a külön szobában való alvás nem rontja a kapcsolatuk dinamikáját, még akár jót is tehet. Nincs kőbe vésve az sem, hogy egy pár csakis egymás mellett aludhat. Az intimitás és az alvás nem kell egy kalap alá venni. Attól még működhet nagyon jól a szexuális élet, mert nem egy szobában töltik az éjszakát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)