Jump to content

Ha a zöldszemű ördög feltűnik

2021. 07. 07. 19:00

Többféle oka lehet annak, ha egy kapcsolat megromlik. Ahogy mondani szokták, ahhoz is két ember szükséges. A féltékenykedés előidézheti a párkapcsolat végét.

Ki ilyen, ki olyan, egy bizonyos, hogy nem vagyunk egyformák. A határaink, a lehetőségeink, a befogadóképességünk sem. Mióta létezik az ember, azóta a féltékenység is. Egyáltalán nem új viselkedésforma ez, de kétségtelenül bele tud piszkálni a szerelembe.

A féltékenység, ha felüti a fejét, csak nehezen engedi el fogvatartottját. Nemcsak annak az embernek rontja meg az életét, aki féltékeny, hanem azét is, aki megéli azt, hogy párja bizalma meginog iránta. Sok-sok vita, ajtócsapkodás és méreg kiváltója lehet a féltékenység. Zöldszemű ördögként is nevezik, pedig ha szinten tudjuk tartani, akár színesítheti is a kapcsolatot. Arra is rámutathat, hogy milyen érzelmekkel küzdünk. Azonban ha a féltékenység elszabadul, akkor megmérgezi a kapcsolatot.

A féltékenység kis mértékben nem baj, ha jelen van az életünkben, hiszen ez csak azt fejezi ki, hogy rajongunk a társunkért és semmiképp sem szeretnénk, ha a párunk mással, másé lenne. Ugyanez játszódik le a párunkban is, de addig ez csak színezi a kapcsolatot, amíg azt érezzük, hogy szeretjük a másikat és féltjük a kapcsolatukat. Csakhogy ez nem áll meg ennyinél minden szerelemben. Amikor már beszűkül a tudat, amikor a valóságot meg sem közelíti a féltékenykedő gondolata, amikor már a hétköznapokat is megrontja, egyre több konfliktushelyzetet teremt a felek között, megnyilvánul az alvás minőségében, az étkezésben, depresszió jelentkezik a féltékenység már ártó jelenség. Nemcsak annak az életét rontja meg, aki nem tud féltékenységén uralkodni, hanem a másik személyét is. Úgy érzi, hogy ez a beszűkült tudat, az a bizalmatlanság már nemcsak a kapcsolatot veszélyezteti, de még akár a testi épéget is, már sokkal komolyabb beavatkozást igényel.

Aki nem érzi, hogy betegesen féltékeny, az is nyugodtan készíthet egy olyan listát, hogy mi az, ami kiváltja a féltékenység érzését. Ha ez megvan, akkor kicsit koncentráljunk magunkra, a féltékenységre és lélegezzünk mélyet. Próbáljuk meg gondolatban is elengedni. Ezen dolgozni kell, és nem is biztos, hogy elsőre menni fog. Amint megint felsejlik bennünk a féltékenységet kiváltó ok gondolata, újból a relaxációhoz nyúlhatunk.

Meg kell tudnunk magunknak is fogalmazni az, hogy mit érzünk, mi okoz bennünk frusztrációt, és ezt úgy kell megtenni, hogy a másik fél tudtára is hozzuk és közösen beszéljük meg a problémákat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)