Jump to content

Terápia az otthon falai között

2021. 07. 22. 19:00

A párkapcsolatoknak dinamikája van, azonban, ha az egyensúly felbomlik, akkor sorra tűnnek fel a problémák. Ezt vagy kibírja egy kapcsolat, vagy nem. Vagy tesznek azért, hogy minden jóra forduljon, vagy hagyják a hajót elsüllyedni.

Minden kapcsolatban vannak magaslatok és mélységek. Ezek mind a párkapcsolat dinamikáját adják meg és azért szükségesek, hogy erősödjön és fejlődjön az. A kapcsolaton belüli problémákat általában a benne élők meg tudják oldani, de van, hogy a jelentkező baj túlnő rajtuk. Korábban szóba sem jöhetett külső segítség, hiszen az a gyengeség, a problémamegoldás képtelenségét mutatja, de mára már a házasságukat, kapcsolatukat megmenteni óhajtó párok nem ritkán fordulnak terápiás segítséghez.

Váljatok magatok a terápiás segítségetekké, ehhez szükség van:

 

Kommunikációra

Ne csak beszéljetek egymáshoz, hanem hallgassátok is meg egymást. Beszélgessetek a problémákról, a megoldásokról. Elevenítsétek fel a múltat, és a jövőről is beszéljetek. Arra is érdemes kitérni, hogy a jelenlegi problémát mi okozza. Ha a cél a kapcsolat megmentése, akkor mindenképp tisztán kell látni a hibákat, a bajokat ahhoz, hogy tisztán lássatok. A komoly és mély beszélgetések nemcsak a probléma gyökerére világíthatnak rá, de arra is, hogy van-e még egymás iránt mély kötődés vagy sem.

(Meg)hallgatásra

Ha folyton csak a másikra akarjuk erőszakolni azt, hogy nekünk mi a bajunk a kapcsolatban, akkor úgy fog tűnni, hogy önzők vagyunk. Gondoljunk csak arra, hogy a párunknak is lehet velünk baja, csak esetleg nem mondja. Ezért erőltessünk magunkra hallgatást, hogy meghallgathassuk a másik felet is.

Nevetésre

Van az az állapot, hogy a helyzet nem nevetésre ad okot. Mégis találni kell pillanatokat, amikor egymás arcára mosolyt tudtok csalni. Elegendő lehet a múltból felidézni valamilyen kedves sztorit, vagy kedvezzetek úgy a másik számára, hogy oldódjon bennetek és köztetek a feszültség.

 

Haragmentességre

Minden kapcsolatban felmerülnek nehézségek, de ha a cél, hogy kilábaljatok abból, akkor a fő cél ne a másik hibáinak szemrehányása legyen. A támadással bizonyára nem lesz célravezető a beszélgetés, a kapcsolat helyrehozása. Sérelmek lehetnek, de az állandó ítélkezés és szemrehányás nem vezet jóra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)