Jump to content

A szünet nemcsak az iskolában lehet jó

2022. 08. 22. 19:00

Nem az a jó kapcsolat, ahol soha egy vita sem hangzik el a felek között. Az inkább azt sejteti, hogy valamelyik fél állandóan alkalmazkodik, elnyomja saját gondolatait, mondandóját. Hosszú távon mérgező állapot.

A vita tehát nem feltétlenül rossz. Attól még nagyon boldog lehet egy kapcsolat. Ha a kémián kívül a kommunikáció is jól működik a szerelmesek között, a nézeteltérések pedig orvosolhatóak, akkor minden jóra fordul. A vitatkozások, kisebb vagy nagyobb összezörrenések szükségesek ahhoz, hogy felszínre kerüljenek problémák. Ugyanakkor intelligencia és mély érzelem is szükséges ahhoz, hogy a komolyabb gondokat is együtt vészeljék át a párok.

Csakhogy nem mindig alakul ez így. Elmérgesedhet egy olyan félreértés vagy vita, amely megoldhatatlannak tűnik. Sőt a veszekedések válhatnak mindennapossá, amely előbb vagy utóbb kiöli a szerelmet. Nincs rosszabb, mint amikor a párok a közös otthonukban kerülik egymás társaságát. Ez a mérgező állapot pedig válhat tartóssá, mindennapossá és az emberben megérhet a gondolat: tartsunk szünetet.

Mint az iskolában. Kinyitottuk az ablakokat, hogy szellőzzön az osztályterem. Felálltunk a padból és a büféig tett sétánk során megmozgattuk végtagjainkat, az udvarra való kitereléskor pedig a fejünket is. A kapcsolatban tartott szünet nem ugyanezt jelenti.

Felvetődik a kérdés, hogy ha a szerelmesek eljutnak arra a szintre, hogy szünetre van szükségük, akkor akarják-e igazán a folytatást?

Van az úgy, hogy eljutunk arra a pontra, hogy a kapcsolatunkban nem érezzük olyan jól magunkat, mint azelőtt. A hétköznapok annyira elhomályosíthatják a fennálló problémát, hogy azt sem vesszük észre, ami már az egekig ér. Amikor azt érezzük, hogy vágyunk az egyedüllétre, arra, ha hazaérünk, ne idegesítsen a párunk jelenléte, az mindenképp intő jel. Azt jelzi, hogy gond van. Nem kicsi. Talán még helyre hozható, ha visszatalálunk önmagunkhoz.

Minden szerelem és abban minden ember más, így egy beiktatott szünet is mást jelenthet. Van, amikor egy ilyen megszakítás a végét jelenti a kapcsolatnak. Mások esetében pedig gyógyír a lelkeknek és egy esély arra, hogy kis kitérő után visszataláljanak egymáshoz.

A statisztika azt mutatja, hogy a párkapcsolatba beiktatott szünet legtöbb esetben a végzetes szakításhoz vezető út. Márpedig azért, mert a felek ezt a szünetet olyan okokból játsszák el, amelyek saját kommunikációs vagy önismereti problémák miatt kerülőútként használnak. A baj csak az, ha nem értjük a párunk nyelvén, nem tudunk megfelelően kommunikálni vagy saját magunkat nem ismerjük eléggé. Ezek a problémák a szüneteltetéssel nem fognak megoldódni, így a kapcsolat sem válik működőképessé.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)