Jump to content

Gyógyíts úgy, mint egy igazi barát

2023. 10. 21. 19:00

Szerelmek jönnek és mennek. Míg az egyiktől való elválás szinte semmit nem jelent, addig a másik a porba tipor és nem hagy szabadulni. Visszük magunkkal a lelki terhet és kínt. Egyszer csak kigyógyul belelő az ember. Tudod, hogyan segíts egy frissen szakított barátodnak?

Mindenki másképp dolgozza fel a veszteséget és az időintervallumban is nagy lehet a különbség. Az igazi barát időt ad annak, aki ezt igényli. Persze, bizonyára szeretnéd látni, hogy a mindig mosolygós barátnőd arcán újra ragyogjon a mosoly és a szeme csillogjon. Azonban a szakítás is egy gyászfolyamat, amelyet meg kell élni. Az ilyen időszakban fontos az empatikus és támogató hozzáállás.

Hallgass és figyelj!

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy meghallgatod. Engedd meg neki, hogy kifejezze érzelmeit és gondolatait, és ne próbálj rögtön megoldásokat kínálni. Ne próbáld a saját szakítós sztorijaiddal megtörni beszédét, mert ez most nem rólad szól. ha segíteni akarsz, akkor bizony a hallgatás az egyik legjobb. Az egyszerű jelenlét és meghallgatás sokat segíthet. Vagyis ne csak úgy csinálj, mintha hallgatnád, de nem is figyelsz rá. Ha igényli, akkor fejtsd ki a gondolataidat te is.

Türelemjáték

Egyik pillanatban sír, a másikban meg már a bulikon jár az esze? Bizony, az ilyen nehéz időszakokban az érzelmek gyorsan változnak. Néhány percen belül is megmutatkozhat mindegyik. Ezt nehéz követni és olykor elviselni is barátként, de legyél türelmes és megértő, akkor is, ha nem érted mindig, mi jár a fejében.

Segíts!

A barátodat valószínűleg jól ismered. Azonban, ha ki is mondja, hogy mivel lehetsz a segítségére, akkor ne késlekedj. Biztosítsd arról, hogy te ott vagy neki támaszként és bármiben segítesz neki. Sok esetben ez a szavak szintjén marad, de a lelkének a legtöbbet jelenti.

Hagyd egyedül

Ha már kibeszéltétek a dolgokat, akkor hagyd kicsit magára. Szükségük van egy kis magánidőre, hogy egyedül maradhasson az érzéseivel és gondolataival. Ez a feldolgozáshoz nélkülözhetetlen. Éreztesd vele, hogy bármikor elérhet téged, de ne csüngj minden pillanatban rajta.

 

Programok

Ismered és láthatod rajta, hogy eljött-e az ideje annak, hogy társaságba menjetek, hogy kikapcsolódjon. Ha emberek közé még nem vágyik, egy természetjáró túra még jót tehet a testnek és léleknek.

Szaksegítség

Ha úgy érzed, hogy a probléma túlnőtt a barátnődön és barátként sem tudsz neki segíteni, akkor támogasd abban, hogy elkíséred szakemberhez, aki segít megküzdeni ezzel a teherrel neki.

A legfontosabb az, hogy megértesd vele, hogy te ott vagy neki. Arra azért ügyelj, hogy amíg az ő lelkét ápolod, a tiéddel is foglalkozz.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)