Jump to content

Mit tegyünk a bénító félénkséggel?

2014. 01. 09. 14:20

Van aki könnyen veszi az új helyzeteket, lazán teremt kapcsolatokat, veti magát bele egy társalgás közepébe. Mások nehezen oldódnak, így távolságtartónak gondolják őket, pedig a félénkség mögött gyakran meleg szív, sziporkázó elme lapul. Íme néhány jó tanács arra, hogyan küzd le a félénkséged.

Van, aki könnyedén veszi az új helyzeteket, lazán teremt kapcsolatokat, s veti bele magát egy társalgás közepébe. A közvetlenség, a közösségi lét az ilyen emberek számára természetes, szórakoztató, feltöltődést adó élmény.

A félénk, halk szavú emberek ezzel szemben nehezen oldódnak fel ismeretlen helyzetekben, idegen emberek társaságában. Gyakran kimért, távolságtartó, rideg embernek tartják őket, holott előbb-utóbb kiderül: a barátságtalannak tűnő külső meleg szívet, sziporkázó elmét takar

A félénkség érzése alapvetően befolyásolja hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és idegenek társaságában. A szorongó ember bizonytalanságérzete, idegessége, zavarodottsága, szégyenlőssége gyakorta mások számára is egyértelművé válik: elvörösödnek, képtelenek megszólalni, remegnek, levegő után kapkodnak. Nyilvánosan alig mernek megszólalni, vagy bármit is tenni, nehogy magukra vonják mások figyelmét.

Új, ismeretlen élethelyzetek – első nap az iskolában, egy idegennel való találkozás, nyilvánosság előtti beszéd – természetesen bárkiből szorongást képesek kiváltani. Az ember alapvető vonása, hogy ha nem tudja mit kell tennie, nem látja előre a bekövetkező eseményeket, nem tudja kiszámítani mások reakcióit vagy amikor minden tekintet rá szegeződik, feszélyezetté válik. Ismerős szituációk, ismerős arcok között kevesen élik át a félszegség szorongató érzését.

Ha eldöntötted, hogy úrrá szeretnél lenni az időről időre rád törő bátortalanságon, léteznek módszerek. Hogy leküzdd bizonytalanságérzeted, gyakorolj élesben! A társaságtól visszahúzódó egyének kellő pozitív tapasztalat híján zárkózottabbak. Minél többször veszel részt közösségi élményekben, annál természetesebbé válik számodra a többi ember közelsége.

Ne akarj egyből megváltozni, lassan, de biztos léptekkel haladj új utadon! Indulj el az úton, még ha nagyon lassan haladsz is. A szorongást okozó helyzetekből ne hátrálj ki, ezzel csak a már meglévő bizonytalanságod erősíted.

Ne aggódj, mert kicsit esetlennek érzed magad! Mindannyian kerülünk szerencsétlen helyzetekbe. Ne engedd, hogy esetleges esetlenséged megbénítson. Teljesen természetes, ha idétlennek érzed magad, amikor randira akarod hívni szíved választottját. Döntése nem a te kezedben van. De ha meg sem kérdezed, akar-e veled találkozni, sosem fogod megtudni mit válaszolt volna. Képes vagy arra, hogy leküzd bátortalanságod, ahogyan rajtad kívül sokan mások is legyűrték bénító félénkségüket.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu