Jump to content

Lelkiismeretfurdalás egy új ruha miatt

2014. 06. 27. 16:08

Egy fiatal brit lány nagyon boldog volt, amikor sikerült szert tennie egy leárazás során egy pompás nyári felsőre potom tíz fontért. Ám amikor otthon tüzetesebben megvizsgálta a ruhát, rájött, hogy a lelkiismeretfurdalása miatt már sohasem fogja tudni azt felvenni.

A 25 éves Rebecca Gallagher nagy örömmel vett magának egy nyári topot a Primark egyik üzletében Swansea-ben. Öröme csak addig tartott, amíg haza nem ért vele. Otthon ugyanis tüzetesebben átvizsgálta és rájött, többé már nem tud ugyanolyan szemmel ránézni a ruhára, mint korábban. A póló belsejébe ugyanis, a mosási-vasalási instrukciók mellé egy segélykérő üzenet volt belevarrva. „Arra kényszerítenek bennünket, hogy embertelen órákat dolgozzunk” szólt a cédula.

Rebecca a The South Wales Evening Postnak elmondta, mindenféle rettenetes történet kering arról, hogyan zsákmányolják ki az embereket ezekben a munkásnyúzó üzemekben külföldön. Borzasztóan érzem magamat, soha többé nem fogja felvenni ezt a ruhát. A cédula megtalálása után elsőként az üzletlánccal próbálta felvenni a kapcsolatot, de ott csak elutasításba ütközött.

A cég szóvivője elmondta, szeretnék, ha Rebecca átadná nekik a kérdéses ruhadarabot, hogy megvizsgálhassák, hogyan került rá az üzenet. A BBC még 2008-ban elvégzett egy vizsgálatot, melyből kiderült, hogy fiatal, akár már 11 éves gyerekek is dolgoztak az indiai ruhakészítő üzemekben, ahol apró gyöngyöket kellett felvarrniuk a textilekre. A Primark akkor ígéretet tett, hogy gyáraikban mindenképpen igyekezni fognak elkerülni az etikátlan dolgoztatást.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/marmalade.hu