Jump to content

Az idősek gyakrabban kerülnek a szélhámosok hálójába

2014. 08. 14. 16:23

Sajnos az idősek nagyobb gyakorisággal kerülnek olyan helyzetbe, mely során lóvá teszik őket. Ez feltehetően azért van így, mert gyengébben ismerik fel embertársaik érzelmeit.

Az Otagói Egyetem (Új-Zéland) pszichológia tanszékének munkatársai a Psychology and Aging című amerikai folyóiratban tették közre azirányú felmérésük eredményeit, hogy a fiatal és az idős korosztály be tudják-e csapni a korabelieket, és más korcsoportúakat, illetve, hogy mennyire tudják titkolni a hazugságot.

A kísérletben résztvevő 60 (két harmincfős, 21, illetve 71 éves átlagéletkorú csoport) fő olyan videófelvételeket nézett meg, melyeken 20 különböző életkorú (tízen maximum 30 évesek, tízen pedig minimum 60 évesek) személy fejtette ki a véleményét különböző témákról. Személyenként két felvétel készült, az egyiken hazudtak, míg a másikon igazat mondtak. A feladat során meg kellett állapítaniuk, hogy melyikük őszinte, s melyikük hazudik, továbbá meg kellett próbálniuk felismerni a nyilatkozók életkorát, és érzelmeit.

Az eredmények:

- Minden egyes résztvevő jobban felismerte a hazug beszédet, ha idős embertől hangzott el. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a kognitív (memória, tervezőképesség) képességek a korral együtt fokozatosan kopnak.

- Az idősebb résztvevők rosszul teljesítettek az érzelem-felismerési teszten is. Gondoljunk csak arra, hogy az idősek hajlamosak sokat beszélve túl hosszú ideig feltartani hallgatójukat, anélkül, hogy észrevennék, hogy az illetőt esetleg nem annyira érdekli a mondandójuk.

- A hazug ember leleplezésében a feltételezésekkel ellentétben nem játszanak határozott szerepet a "mikro-arckifejezések", azok az arcrezdülések, melyek bűntudatot, félelmet vagy undort fejeznek ki mindössze pillanatnyi időátfutás alatt. Abban, hogy egy másik ember érzelmeit fel tudjuk mérni, a hallásnak, és a testbeszédnek is hatalmas szerepe van.

Vajon az idősebbek gyengülő teljesítménye a hazudozás, és annak leleplezése területén hogyan függ össze a csalók hazugságaira való fogékonyságukkal? A következő kutatás tárgya talán ez lesz.

(Forrás: Psychology and Aging című amerikai folyóirat/Fotó: mirror.co.uk)