Jump to content

NOCEBO- A pesszimizmus visszavág

2014. 10. 08. 17:45

A nocebo hatást az váltja ki, ha szentül elhisszük, hogy valami ártani fog nekünk, így az elme a negatív „parancsnak” megfelelően károsan befolyásolja a test működését.

A gyógyszerek mellékhatásainak megtapasztalását bizony pszichológiai tényezők is okozhatják. Tehát ahogy a gyógyszerbe vetett hit segítheti a gyógyulást (placebo reakció), úgy ha várod a gyógyszer mellékhatásainak megtapasztalását magadon, akkor romlanak az esélyeid a gyógyulásra.

Ha elolvasod egy adott gyógyszer mellékhatásait, és elkezdesz ezekre figyelni, többet veszel észre magadon, mint ahogyan azt egyébként tennéd. Ha stresszelsz emiatt, a stressz és szorongás tüneteit (gyomorfájás, szívdobogásérzés) is megjelenhet a tünetek között, amik egyébként is szerepelnek a gyógyszer tájékoztatójában.

A már meglévő, vagy újonnan felbukkanó betegségeid tüneteit is értelmezheted mellékhatásként, és van, hogy csak a tabletta hordozói, a színezők, állagjavítók váltanak ki negatív hatásokat. Az is fontos, hogy mik a páciens előzetes elvárásai például egy terápiával kapcsolatban, illetve, hogy az orvosnak milyen a kommunikációja.

Mi a megoldás? A mellékhatásokat el kell olvasni, nem dughatjuk a homokba a fejünket. Ha hajlamos vagy a nocebora (pesszimista típusú ember vagy), esetleg az orvos közreműködésével csökkentheted az adagot, és figyelheted a tested reakcióit. Olvasd el az egyes mellékhatások melletti valószínűséget is. Egyes enyhe tünetek tapasztalásakor (fejfájás, enyhe hányinger) ne hagyd abba rögtön a kezelést, konzultálj az orvosoddal, és próbáljátok kideríteni, nem-e a nocebo a ludas a dologban.

Nocebokutatások zajlanak számtalan témakörrel kapcsolatban: félelem a génmanipulált élelmiszerektől, az ózonréteg elvékonyodásától, a védőoltásoktól, a fluorozott ivóvíztől, a mobiltelefon és a mikrohullámú sütő használatától.

Az erős szorongást akkor is enyhíteni kell, ha nocebo eredetű. Emellett lazításra, és az optimizmus gyakorlására szólítják fel az érintetteket.

(Forrás:Nők Lapja Egészség VIII. évfolyam, 10. szám / Fotó:www1.wdr.de)