Jump to content

Ősi traumák a lelkünkben

2014. 10. 08. 21:26

Tudtad, hogy a fizikai tulajdonságokhoz hasonlóan a mentális tulajdonságok is átadódhatnak a szülőkről a gyermekekre?

Ha ezt kicsit továbbgondoljuk, evidens, hogy például az anyuka traumái rányomják a bélyegüket a csemeték génjeire, és onnan a lelkére is. A szerzett tulajdonságok is öröklődnek, s akár több generáción keresztül is „átmennek” az utódokra.

Az epigenetika tudományága a gének szabályozásának öröklődésével foglalkozik, és arra keresi a válaszokat, hogy a környezeti tényezők (fizikai, biológiai, családi okok) hogyan hatnak a gének szabályozására. A génjeinkben, a sejtben lévő genomban sok információ tárolódik, akár rejtetten is, és ezek az információk bizonyos hatásokra képesek aktiválódni a leszármazottakban.

Ez azt jelenti, hogy akár a nagyszülőket ért traumatikus események is rányomhatják az unokák életére a bélyegüket, vagyis követhetnek kétgenerációs tudattalan mintát. Az öröklött minták miatt agyunk másképp fejlődik, és adott dolgokra hasonlóan, vagy ugyanúgy reagálunk, mint a felmenőink.

A pszichológia nagy feladata, hogy felkutassa, hogy az ilyen módon átadott traumákat az utódok hogyan tudják felismerni, kezelni, feldolgozni lélekközpontú módszerekkel.

(Forrás:Nők Lapja Egészség VIII. évfolyam 10. szám / Fotó:discovermagazine.com)