Jump to content

A pszichopata idegtudós

2014. 12. 10. 10:31

Dr. James Fallon amerikai idegtudós épp sorozatgyilkosok agyáról készült felvételeket elemzett, amikor szörnyű felismerésre jutott: saját agyi mintázatai alapján ő is pszichopata!

Vajon miért nem lett az mégsem a szó szoros értelmében?

A 2005-ös évnek egy szép délutánján a Kaliforniai Egyetemen folyó kutatás apropójából James Fallon épp ezernyi felvételt nézegetett, melyek között voltak egészségesek, depressziósak, skizofrének, gyilkosok felvételei is, amikor egy másik kutatás miatt az asztalon lévő felvételkupac alján szembetűnt neki egy patológiás felvétel. Mivel tudta, hogy az valamelyik családtagjáról készült, rögtön izgatott lett, hiszen a felvételen a homloklebeny és a halántéklebeny empátiáért, morális érzékért és önkontrollért felelős egyes területei nagyon alacsony aktivitást mutattak.

Először azt hitte, tévedés, így ellenőrizte a PET-berendezést, majd miután látta, hogy amaz kifogástalanul működik, feltörte a felvétel „vak” kódját, és ledöbbent, amikor rájött, hogy a saját felvételét tartja a kezében.

Fallon a pszichopatákra jellemző merészség és a gátlástalanság kíséretében nem rejtette el az igazságot, megírta önvallomását („The Psychopath Inside” (A pszichopata belülről), és tévéinterjúkat is adott.

Hogyan lehet az, hogy bár agyának anatómiája a sorozatgyilkosok ismertetőjegyeit hordozza, mégis boldog házasságban él, és stabil a személyisége?

Fallon elvégzett még egy sor genetikai vizsgálatot, és azt találta, hogy öröklött alléljai is agresszióra, erőszakra és csekély empátiára hajlamosítják. A felmenői között hét gyilkos is szerepel. Vizsgálatai bebizonyították, hogy valóban pszichopata, de csak „pro-szociális” pszichopata, vagyis ugyan nehezére esik kimutatni az együttérzését, de be tud illeszkedni a társadalmi normák kereteibe.

Fallonnak erős a hatalom és a mások manipulálása iránti vágya, de soha nem akart gyilkolni. A pszichopatás viselkedésnek rengetegféle fajtája, és ismertetőjegye van. Fallonban buzog a versenyszellem, és gyakran megbotránkoztat másokat, viszont agresszióját vitákban vezeti le, nem ököllel.

Vallja, hogy a gyermekkorában kapott rengeteg szeretet védte meg attól, hogy rossz útra térjen, és pozitívan fejlődjön a személyisége. Fallon a nagy felismerés óta még inkább próbál beilleszkedni a társadalomba, és meg akarja mutatni a világnak, hogy képes felülkerekedni magán.

(Forrás:ted.com, orogo.hu / Fotó:theglobalconsortium.org)