Jump to content

Hogyan léphetsz feljebb nőként? 2. rész

2015. 02. 11. 10:00

Hiába szeretnéd, nem léptetnek elő. Megálltál a karrierlétrán. Mit csinálsz rosszul? Egy egyszerű, de meglepő tanácsot szeretnénk most megosztani Veled.

A vezetéshez kell némi plusz is: a jó vezető megérti az üzleti összefüggéseket, a fejlődési irányt, s a szerepüket ebben a folyamatban. Megfigyelik a külső környezetet, kockázatokat és lehetőségeket azonosítanak, stratégiát vagy stratégiai javaslatokat készítenek. Megnézik a vállalat pénzügyi hátterét, és megértik a történetet, amit az elmond, valamint megfelelő intézkedéseket hoznak, vagy megfelelő javaslatokkal szolgálnak.

Viszont ezt sokszor elfelejtik mondani a nőknek a karriertanácsadók. Ehelyett az az egyéni feladatokat hangsúlyozzák, például, hogy az adott nőnek mit kell tennie, hogyan lehet határozottabb, magabiztosabb, hogyan alakítsa ki a személyes márkáját, hogyan működjön együtt másokkal, hogyan építsen kapcsolatokat, miként szerezzen mentort. Ezek a tanácsok ahhoz jók, hogy kezdő szintről középvezetői szintre lehessen jutni. Az üzleti, stratégiai és pénzügyi érzék fontosságáról szó sem esik. Pedig ez az, ami a felsőbb és végrehajtó pozíciókba juttatja a karrierre vágyó nőt.

A hiba ott is van, hogy a vállalatok tehetség- és teljesítmény-menedzsment rendszerei három az egyhez arányban fókuszálnak a vezetés másik 2 alkotóelemére, az üzleti, stratégiai és pénzügyi készség fontosságához viszonyítva. Így nem is kaphatnak megfelelő értékelést a felsővezetői szintre vágyó hölgyek.

A férfiak akkor mit keresnek a csúcson? Jogos a kérdés.

Az első a pozíciók, amik felé terelik őket, a másik pedig az informális mentori kapcsolat és szponzorálás.

Ha nőként Te is vágysz a feljebb kerülésre, fókuszálj a szakértelmed fejlesztésére, és bizonyítására, bizonyítsd be, hogy érted az üzletet, a céljait, s azt, hogy ebben mi a te szereped. Akár kezdő szintről is feljebb juthatsz felsővezetői pozícióba.

(Forrás: Susan Colantuono: A karrier tanács, amit valószínűleg nem kaptál meg / Fotó:mom-me.net)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!