Jump to content

Higgy a fejlődésben!

2015. 02. 21. 19:00

Elméd tanulási és problémamegoldó képessége fejleszthető! A nehézséget jelentő problémákat kétféleképpen lehet megközelíteni. Valóban nem vagy elég okos ahhoz, hogy megoldd a feladatot, vagy csak "még" nem oldottad meg?

A "még nem" távlatot kínál a jövőbe. Képességeid fejleszthetőek. Ez a fejlődési szemléletmód. Ha egy nehezebb feladattal, helyzettel találod magad szemben, hogyan reagálsz? Kihívásként tekintesz rá, és alig várod, hogy megoldd, vagy tragédiaként fogod fel? Ebből a hozzáállásból az intelligenciáról is sok mindent el lehet mondani.

Te mit csináltál diákként, ha nem sikerült egy dolgozat? A következő vizsgán csaltál, vagy jobban tanultál? Menekülsz a nehézségek elől? Azok, akik meg vannak győződve arról, hogy képességeik fejleszthetőek, feldolgozzák a hibáikat, tanulnak belőlük és kijavítják. A rögzült szemléletű emberek viszont elfutnak a hiba elől, nem foglalkoznak vele.

Te tudod, hogyan kell nagyot álmodni? Jutalmazd meg magad azért, mert erőfeszítéseket teszel valamiért, stratégiákat találsz ki, kitartó vagy, és haladsz. A folyamatot ismerd el, s ne a tehetséget, vagy intelligenciát! Ha a környezetedben élőket is így jutalmazod, kitartóbbak lesznek, s kimozdulnak a komfortzónájukból. Ha ezt megtették, elméjük idegsejtjei új, erősebb kapcsolatokat hoznak létre, vagyis idővel egyre okosabbak lehetnek. Figyelj oda erre a gyermeknevelésben is!

A képességek fejleszthetőek! Koncentrálj erre!

(Forrás: Carol Dweck: A fejlődésbe vetett hit ereje, Fotó: easyconsult.com.au)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!