Jump to content

Hibás sztereotípiák az idősekről II.

2015. 03. 06. 18:00

Ha azt mondom, kedvetlen, bogaras, civakodó, fél a változástól, levert, gyenge fizikumú, képtelen lépést tartani a technológiával, kire gondolsz? Egy öregedő személyre, aki még púpos, csoszog, és töpörödött is? Miféle sztereotípia ez?

 

Depresszió? Az sem az idősek körében, hanem a 25-45 éves korosztály soraiban tarol a leginkább. Az idősek csupán 15%-a depressziós, és általában nem az öregedés, hanem az egészségügyi problémák, fájdalmak, az elszigeteltség, és egy családtag elvesztése miatt.

Egy fiatal feledékeny? Akkor csak figyelmetlen, és nem elég küzdő típus. Ugyanezt egy idős embernél viszont már a mentális problémák közé sorolják az emberek.

Természetesen a korral együtt jár némi emlékezetveszteség, és feledékenység. Az Alzheimer kór már 30-40 éveseknél is előfordul, valamint a 85 év felettiek háromnegyed része semmilyen memóriaproblémát sem tapasztal.

Mozgással, egészséges táplálkozással, rejtvényfejtéssel, és az intellektuális aktivitással lassíthatjuk kognitív képességeink hanyatlását.

Valóban nem tudnak új képességeket elsajátítani? Erre is rengeteg kivételt lehet felmutatni.

(Forrás: 50 pszichológiai tévhit /Fotó:maryvezzetti.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!