Jump to content

Az erőszak fertőző betegség? 1.rész

2015. 03. 12. 14:00

Kezeljük az erőszakot úgy, mint egy fertőző betegséget!

Gary Slutkin orvos egy évtizeden át dolgozott a tuberkulózis, a kolera és az AIDS járványok elleni küzdelemben Afrikában. Amikor visszatért az Egyesült Államokba, elkezdte alaposabban vizsgálni a fegyveres erőszakot, és felfigyelt arra, hogy az a fertőző betegségek mintájára terjed.

A büntetés nem megoldás az erőszak kezelésére, hiszen nem fő mozgatórugója a viselkedésnek, és a viselkedés megváltozásának sem. A büntetés jelentőségét egyszerűen túlértékelik. A másik esetleges megoldás, ha mindent kezelünk: az iskolákat, a közösséget, az otthonokat, a családokat. De néha nem szükséges mindent kezelni. Be kell látni, hogy az erőszak problémájával kudarcot vallottunk.

Gary Slutkin elkezdte vizsgálni az amerikai városok erőszaktérképeit, és feltűnt neki, hogy akárcsak a fertőző betegségeknél, kolóniák alakultak ki. De miért követ el valaki erőszakot? A kiváltója általában egy korábban előforduló erőszakos eset. Az influenzánál, vagy a tuberkulózisnál is továbbadja a beteg a kórt. Az erőszak tehát bizonyos módon úgy viselkedik, mint egy fertőző betegség.

A járványok, és az erőszak megakadályozására három mód van:

  1. megakadályozzuk a továbbadást. Ki kell nyomozni és meg kell találni az első eseteket.
  2. meg kell előzni a további terjedést, meg kell találnunk azokat, akik veszélyeztetettek, de feltehetően nem fertőznek azonnal.
  3. változtatni kell a normákon, azaz, egy sor közösségi tevékenységen, az oktatás területén, és csoportimmunitást kell létrehozni.

Gary Slutkin hatalmas munkába fogott!

A cikk hamarosan folytatódik!

(Forrás: The Interrupters, Fotó:thegatenewspaper.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!