Jump to content

Folyton elnyomnak? Tegyél ellene empátiával!

2015. 03. 18. 13:50

Azt mindannyian tudjuk, hogy nem túl ildomos dolog rákényszeríteni az akaratunkat másokra. A hízelgések, ígéretek tömkelege, a másik annak érdekében való megvesztegetése, hogy megtegye, amit kérünk, szintén nem egy vállveregetést érdemlő dolog. Ahogy a manipuláció sem. Akkor mégis mit lehet tenni annak érdekében, hogy a másikat finoman arra irányítsuk, amit mi szeretnénk, hogy megtegyen?

Ha összhangban élsz másokkal, velük összhangban, s nem ellenük valósítod meg önmagad. Mivel törekedsz a harmóniára, minden érzékszerveddel odafigyelsz a másikra, s úgy mondod el neki, amit szeretnél, hogy vágyjon arra, amire Te. Az effajta akaratátvitel nélkül nem boldogulunk, s nincs élet.

Életünk során hatással vagyunk másokra. Ha ez nem történik meg, ha sorozatos visszautasításban van részünk, feleslegesnek, értelmetlennek érezzük az életünket. Ha nem tudod átvinni a szándékodat, ha nem valósulnak meg az álmaid, szinte levegőnek érezheted magad.

Itt jön a bökkenő! Ha Te nem tudsz irányítani, majd Téged fog valaki más. Így valójában más életét éled majd, s nem a sajátodat. A nagy elnyomás következtében azt is elfelejtheted, hogy ki vagy Te, és hová tart az utad. Az ilyen helyzetben lévő embereknek nincs elég önbizalmuk, s minden energiájuk arra megy el, hogy összerakják az énüket. Haladásra már nem lesz módjuk.

Előzd meg ezt az állapotot úgy, hogy gyakorlod az empátiát! Gyakran szenvedsz kudarcot saját akaratod érvényesítése terén? Akkor minden bizonnyal nem vagy elég empatikus. Ez nem alá, vagy fölérendeltségi viszonyt fémjelez. Azt jelenti, hogy képes vagy a másik céljaihoz, akaratához kapcsolódni.

Az empátia valójában az akaratátvitel alapja. Első lépése az, hogy megtudod, kideríted, mit szeretne a másik, majd ennek fényében egy olyan helyzetet teremtetek, ahol mindkettőtök szándéka érvényesülhet. Tudd, értsd, érezd, hogy mit akar a másik valójában! Ehhez megfelelő kérdések feltételére lesz szükséged. Az akaratátvitel tehát csakis mindkét fél boldogságában leli az örömét.

(Forrás: Braskó Csaba:Szemléletfejlesztés Minitréning / Fotó: degrassi-wiki-ships.wikia.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!