Jump to content

Célok, és küzdelmek

2015. 04. 26. 20:00

A stressz elemi szükséglet, hiszen minden akciót egy stresszhelyzet indít el, szükség van hát rá az erő mozgósításához. Nélküle nincs erőfeszítés, s eredmény sem.

Az akció folyamatának ritmusa: felkészültség- akció – beérkezés – jutalom - pihenés-lazítás. Az ép egészséghez szükség van minden egyes állomásra.

A stressz károsíthat is, ha a felkészülés, és az eredmény közötti út ritmusa nem felel meg az ember képességeinek. Az akciók eredménye lehet siker, és kudarc. A siker elégedett, jóízű pihenésben csúcsosodik ki.

Ha kudarc az eredmény, két lehetőség van:

  • erők újraszervezése, és újra küzdelembe indulás
  • elmenekülés

Fontos, hogy a menekülés-sikertelenség újrakezdéséhez megvan-e a szükséges külső feltétel, és belső erő.

Ha lehetetlen kivitelezni a sikeres akciót, de az ember küzdési szándéka megvan, a kudarcok ismétlődése borítékolható, s ezek elviselése sok energiát, erőt felemésztő folyamat.

Viszont ha az ember feladja, mindenképp sérül. Feladja a célokat, menekül, csalódik a saját képességeiben. A célvesztés némi önelvesztés is.

Akció után, legyen annak eredménye siker, vagy kudarc, fontos a lazítás, a kiegyensúlyozódás, majd kell egy új cél az erők koncentrálására. ha ez elmarad, nő a sérülésveszély.

(Forrás:Losonczi Ágnes: Ártó, védő társadalom / Fotó:pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!