Jump to content

Ne tépelődj!

2015. 06. 04. 22:45

Bizony igaz az, hogy az elme mindig visszaér ahhoz a gondolathoz, ami foglalkoztatja. Sokan emiatt rabjai a tépelődésnek, s egy-egy esemény napokra, hetekre meghatározza a hangulatukat. Te is kattogós típus vagy?

Szoktál azon morfondírozni, hogy mi lett volna, ha egyes események másképp történnek, másképp cselekszel, mást mondasz, stb.? Szokásod magad hibáztatni a történtekért? Egy idő után ezeknek a gondolatoknak nincs értelme. Ha rosszkedvű vagy, de nem tudod az okát, azért sokszor a tudat alatt a lelked nyomasztó gondolatok a felelősek.

Ilyenkor próbáld meg átgondolni azt, hogy pontosan mi is lehet a bajod, elemezd ki, aztán vonatkoztass el, és nézd a nagy képet! Magyarázd el magadnak, hogy a problémád miért is nem akkora tragédia!

Ha pesszimista szemléletmóddal áldott meg az ég, sokkal jobban ki vagy téve a tépelődés szokásának. Sokkal többször rossz a hangulatod, mint az indokolt lenne, rágódsz a sértéseken, az egyes lehangoló eseményeken.

Ha komoly a gond, és az eltereléses módszer nem használ, akkor a rágódás ellen a gondolatelterelés is hatásos. Ha azzal foglalkozol, hogy épp rosszkedved van, bizony csak tovább fog romlani az állapotod. Elterelés lehet a sport, a hobbijaiddal való törődés, bármilyen szórakozás. A lényeg, hogy tereld el a gondolataidat!

Az is megoldás, ha megbeszéled valakivel a problémád, hiszen Te magad sokkal nagyobbnak látod a problémád, mint egy kívülálló.

Vedd fel a harcot a negatív érzelmeiddel, hallgattasd el a tépelődésed a fenti módszerek valamelyikével. Neked vannak módszereid rossz gondolatok ellen?

(Fotó:paper-geralt_pixabay.com / Forrás:Gretchen Rubin: Boldogságterv)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!