Jump to content

Eszkimó bölcsességek

2015. 12. 31. 13:31

A boldogság útja

Régen a törzs tagjai földbe vájt kunyhókban éltek, egyszerű ételeket ettek, egyszerű szerszámokat használtak. Szegények voltak; de a boldogság útján jártak.

A régi törzs örökösei ma kényelmes házakban élnek, puha ágyakban alszanak, keresetük bőséges, mégsem lettek boldogabbak. Amikor házat építettek, azt mondták: Ha elkészülünk, boldogok leszünk. De nem lettek boldogok, mert újabb dolgok megszerzésébe fogtak. Ha majd azokat megszerezzük – mondogatták -, boldogok leszünk. De megint csak nem lettek boldogok.
A szerzést a vágy serkenti, és soha nem tud betelni. A boldogság útja belül van, a lélekben. Aki ezt nem tudja, boldogtalanságra ítéli életét.

A jó és a rossz közötti választás

Választhatjuk a jót, és választhatjuk a rosszat.
A fehér vadászoktól hallottuk először, hogy bűneinkért megbüntet az Isten. Azt mondták, ők azért kerülik a rosszat, nehogy megbüntesse őket a Teremtő.
Az eszkimó asszonyok tudják, hogy a büntetés nem kívülről jön, hanem ott ül mindenki szívében. Minden gonoszságunk, amit másokra mérünk, magunkra sújtott csapás. Szerencsésebb, aki elszenvedi a rosszat, mint aki okozza.
Azt mondod erre, hogy gonosznak könnyű élet jutott. Gazdagsága mérhetetlen, minden jóval körülövezi magát. Én erre pedig azt válaszolom, hogy mindez csak kívülről történik, de belül minden össze van omolva.

(Fotó:en.wikipedia.org)

Csatlakozz a Lelki Élethez a Facebookon!