Jump to content

A pszichopátiás személyiségzavarról

2016. 03. 19. 17:20

Élete során mindenki találkozott már velük, még ha nem is ismerte fel őket. A pszichopaták mindannyiunk életét megkeserítik, és különösen magas az arányuk pl. a közönséges bűnözők, vagy éppen az ügyvédek, cégvezetők körében.

A pszichopata a legegyszerűbb definíció szerint az az ember, akinek korlátozott, vagy hiányzik a képessége az érzelmi empátiára, azaz nem tudja átérezni mások érzéseit (pl. öröm, bánat, szenvedés).

Ennek egyik következménye, hogy nem kötődnek érzelmileg senkihez, így teljesen önzőek és racionálisak (valójában a pszichopatán alapul a kapitalista embermodell). A másik fontos következménye, hogy a pszichopatából hiányzik a lelkiismeret-furdalás és megbánás.

A lakosságnak kb. 1%-a pszichopata, ám egyes foglalkozások esetén (pl. cégvezető, ügyvéd, értékesítő, rendőr, stb.) jóval magasabb arányuk. A börtönökben rendkívül magas a pszichopaták aránya, ott kb. 25%. Érdemes hozzátenni, hogy akik ide jutnak, azok jellemzően az unintelligens pszichopaták; az intelligens pszichopaták még a börtönt is elkerülik kapcsolataik, vagyonuk és manipulációs képességük révén. A legveszélyesebb pszichopaták tehát szabadlábon maradnak, és cégvezetőként, részvényesként, vagy politikusként hatalmas vagyonokat halmoznak fel.

De mit lehet tenni, ha felismertük, hogy egy pszichopatával van dolgunk? Optimális esetben egy egész közösség felismeri, és működik a közösség immunrendszere, így kiközösítik, ill. bebörtönzik. Ám ha olyan helyezetben vagyunk, hogy nem számíthatunk a közösség erejére, akkor a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy elkerüljük a pszichopatát; abbahagyjuk vele a vitát, netán munkahelyet váltunk, vagy adott esetben párt.

(Forrás: James Fallon, youtube.com, Fotó:pixabay.com)