Jump to content

Az egész világot érintő probléma, mely emberek életét követeli

2016. 11. 25. 16:09

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint, Európában évente mintegy félmillió ember korai halálát okozza a légszennyezés problémája.

A káros anyag kibocsátás csökkentése lehetővé tenné az európai levegő minőségének javítását, azonban nem elegendő ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az emberi egészséget és a környezetet érintő károk.

A légszennyezés világszerte élen jár a korai halálozást előidéző okok között. Statisztikák szerint 2013-ban 41 országban kb. 467 ezer ember halálát okozta. A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint, 2014-ben a városi lakosság 85%-a volt kitéve az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske szennyeződésnek. A finomrészecskék olyan mikroszkopikus porszemek, amelyek általában a fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkeznek.

A légszennyező anyagok kibocsátása világméretekben ugyan csökkent, azonban egyes ágazatok nem tartják magukat a célkitűzésekhez, nem foglalkoznak kellő mértékben a súlyos problémával, amelyek révén a városokban tarthatók lennének a levegőminőség normái. És vannak olyanok, akik mindezek ellenére tudomást sem véve a probléma súlyáról, még több szennyező anyagot bocsátanak ki.

A közúti közlekedés kiváltotta nitrogén-oxid kibocsátás az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint nem csökkent kellőképpen. Ez a probléma légzőszervi, illetve ér- és szívrendszeri megbetegedéseket okoz világszerte. A háztartásokban, illetve a kereskedelmi célú épületekben és intézményekben történő szén, illetve biomassza égetéséből származó „benzopiren-részecskék” kibocsátásának szintje sem csökkent.

A városokban jelenlévő légszennyezés problémájának megfelelő kezelése, a helyi és a regionális hatóságok feladata lenne.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép:pixabay.com)