Jump to content

Itt a tavasz! Beköszöntött az allergiaszezon

2017. 03. 28. 20:04

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye alapján, az elkövetkező napokban várhatóan megnőhet az allergiás panaszok száma, ugyanis országszerte fokozódik a nyír pollenszórása, a déli, délnyugati országrészben a koncentrációja már a magas szintet is elérheti, megkeserítve ezzel az allergiától szenvedők életét.

Ahogy beköszönt a jóidő, a tavasz a növények szerte szórják az allergiát okozó pollenjeiket. Mely komoly veszélyt is jelenthet az allergiában szenvedőknek. Az allergiás megbetegedések napjainkban már nem új keletűek, már-már népbetegségnek számítanak, ugynais a felnőtt lakosság 30 %-a szenved valamilyen allergiától.

A tavasszal nyíló fák, bokrok és virágok porai eredményeként ilyenkor megnő a szénanáthától szenvedők száma. De allergiának nevezzük az asztmát, a különféle bőrproblémákat, mint az ekcéma, vagy éppen bizonyos ételekekkel, tápanyagokkal szembeni túlérzékenységet is. Azok, akik „szezonális” allergiától szenvednek bizonyára évről-évre felkészülnek a tavaszi allergia szezonra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a most következő napokban a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja a legmagasabb, így várhatóan helyenként, elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli részén a magas szintet is elérheti.
A jó idő beköszöntével több allergén növény virágzik egyszerre. A mostani pollenek kb. 7-10 napig vannak a levegőben. A tavasz második felében viszont, például a kőris, amely erős allergénnek számít, hosszú ideig van a levegőben.

Mi állhat a hátterében?

A szakemberek szerint, a kevesebb testmozgás, a megváltozott táplálkozás, valamint a levegőszennyezés miatt is emelkedhet az allergiások száma Egyes kutatások szerint a levegő szennyezettsége bár sokan nem is sejtenék,de az ételallergiák kialakulásában is szerepet játszhat. Az allergiás tünetek kialakulását úgy tudjuk elkerülni, ha minél kevesebb allergén van a környezetünkben és fontos már gyerekkorban a megfelelő étrend, mert ezzel az ételintolerancia ellen is lehet védekezni, de természetesen a por és egyéb szennyeződések irányába fellépő allergia ellen a tiszta környezettel védekezhetünk. Az allergológusok szerint, kevesen használják a tünetek kezelésére az immunterápiát, mert az azonnal ható gyógyszerekhez képest több hónapnyi kezelésen kell átesni, nem annyira költséghatékony és csak egyféle allergén által kiváltott allergia kezelésére jó.

Mire lehetünk allergiásak?

Az emberi szervezet többféle dologra is reagálhat allergiás reakcióval. A leggyakoribb a por, pollen, állati nedvek (nyál), bogarak váladékai (pl.poratka ürüléke).

Mindemellett gyakori az ételallergia, gyógyszerallergia, (szervezet rekakciója bizonyos hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén). Ezen felül közvetlenül bőrünkkel érintkező anyagokra, szerekre is lehetünk allergiásak. (pl, öblítő, tusfürdő, mósószer, parfüm, ruha anyag, ékszer, hajfesték...stb.)

Mit tehetünk ellene?

Az allerigás folyamatok során a szervezetünkben jutott anyagok antitesteket állítanak elő, ezek a sejtek összekapcsolódnak, és allergiás reakció esetén égető, viszkető, gyulladásos reakciót váltanak ki szervezetünkben. A hisztamin ennek hatására felszabadul, ezt próbálja testünk leküzdeni, és visszaszorítani ezáltal az allergiás tüneteket. Ha az allergénekkel való érintkezés, levegő belégzése folyamatos, akkor immunrendszerünk hiába kűzd ellene az allergia a tüneteivel együtt jelen marad. Az allergiára való hajlam genetikailag örökölhető, de a leggyakoribb allergiát (szénanátha) a környezetünkben található fák, füvek, bokrok, virágok pollenje váltja ki.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)