Jump to content

Szeretnél feljebb kerülni a munkahelyi ranglétrán? Erre figyelj!

2017. 07. 21. 18:00

Egy előléptetés és a folyamatos munkahelyi előmenetel, nem egyszerű dolog, főleg ha már egy jól kialakult és stabilnak tűnő munkahelyi hierarchia részesei vagyunk. 

A legtöbb ember keményen dolgozik, kitartó, precíz, pontos munkát végez, némi béremelés, elismerés, vagy éppen előrejutás reményében. Természetesen a kemény és fárasztó küzdelem nem mindig térül meg olyan formában, ahogyan szeretnénk. 

Mit tehetünk a siker érdekében?

A legfontosabb dolog, ami bárkit előre vihet, a kapcsolati háló. Elég csak körbenézni a munkaerőpiacon, bizonyára mindenkinek akad legalább egy olyan ismerőse, aki azért tart ott ahol, mert jókor volt jó időben, esetleg valakinek az ismeretsége, ajánlása útján került az aktuális pozíciójába. Saját magunk érdekében fontos, hogy az évek során minél nagyobb kapcsolati hálót próbáljunk meg kiépíteni, akár az iskolában, akár a gyakorlati helyen, akár a korábbai vagy aktuális munkahelyünkön, egy továbbképzésen, konferencián, vagy csak egy szimpla baráti társaságban. Sosem tudhatjuk mikor vehetjük hasznát XY ismeretének.

Ha minket ajánlanak, vagy mi ajánlunk másokat, fontos, hogy legyünk tisztában a képességekkel, készségekkel, melyeket az adott pozíció megkíván magának. Ha valaki mégsem ért az adott területhez, az kellemetlenül hathat arra, aki ajánlott az illetőt.  Ha látunk-hallunk egy jó lehetőséget, ne féljünk belevágni. Ne mindig másokat akarjunk előtérbe helyezni, ha késznek érezzük magunk a feladatra, jelentkezzünk mi magunk.

Mire figyeljünk még?

Ha a munkahelyünkön magasabbb pozícióra vágyunk, fontos, hogy fejlesszük a szociális és kommunikációs készségeinket, valamint törekedjünk a legjobb kapcsolat kialakítására a kollégáinkkal. Ugyanis, ha a vezető körökben nem kedvelnek minket, dolgozhatunk akármilyen lelkesen és kitartóan, ne számítsunk se béremelésre, se feljebb jutásra a ranglétrán. 

Arra mindig figyeljünk, hogy lehetünk barátiak, nyitottak, és figyelmesek, de ne lépjük át a kollegális kapcsolatot.

Ha olyan helyen dolgozunk, ahol bizonyos öltözködési normákat be kell tartani, akkor figyeljünk oda magunka, fontos ugyanis, hogy jó benyomást keltsünk közvetlen kollegáink és a felsőbb vezetés körében. Ha látják rajtunk, hogy komolyan a szándékaink, nagyobb esélyünk van a sikerre.

Ha lehetőséged nyílik rá, ne félj felszólalni, kiállni és elmondani javaslataid, ötleteid, terveid az adott munkafolyamattal kapcsolatban, arra azonban mindig figyelj, hogy ne legyél túlságosan akaratos, erőszakos, kioktató, okoskodó, ugyanis ez visszatetsző. Azt viszont értékelik, ha valakin látják a szándékot, a törekvést, az eltökéltséget, és a kitartást. 

Gondold át,hogy az álmaid pozícíójának megfelelő képességeid, készségeid megvannak-e, ha valamit hiányosnak érzel, itt a remek lehetőség a fejlődésre, a fejlesztésére. Kollégáid látni fogják, hogy neked ez mennyit jelent, és határozottan pozitív visszhangja lesz.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)