Jump to content

Amikor a munka teherré válik…

2018. 01. 16. 12:39

Bizonyára mindenkinek vannak olyan napjai, amikor felkelni sincs kedve, nem, hogy munkába menni. Ilyenkor inkább lustálkodnánk az ágyban, és olyan dolgokkal foglalatoskodnánk, amihez ténylegesen kedvünk van. Amikor azonban már testileg-lelkileg rosszul vagyunk attól, hogy a munkára gondolunk, ott már komolyabb problémák állhatnak a háttérben.

Mi állhat a „munkaundor” hátterében?

A munkahelytől, az adott munkától való rosszullétet okozhatja munkahelyi stressz, depresszió, de a rossz környezet és az ellenszenves kollégák sem könnyítik meg az ember dolgát. Másik oka pedig a burnout lehet. A kiégés leginkább az idősebb korosztályra jellemző, mikor hosszú évek után, egyszerűen besokallnak az addig végzett monoton munkától.

Mára azonban egyre több fiatalnál is fellépő probléma, a kiégés jelensége. Ennek oka a motiváció hiánya, a monoton munkavégzés, a nem megfelelő munkakörnyezet, az elismerés és újabb kihívások hiánya, az alacsony bérezés és számos egyéb tényező is lehet. A burnout  előbb-utóbb lelki problémákban nyilvánul meg, a munkahelyi stressznek és az ennek következtében kialakult depressziónak számtalan testi tünete lehet.

Melyek ezek?

Gyakori problémáka a fejfájás, szédülés, hangulatingadozás, gyomorfájás, hányinger, megnövekedett gyomorsav, étkezési problémák, emésztési problémák, súlyos esetben akár gyomorfekély is kialakulhat. Az embert ugyanis belülről "emészti fel" a probléma.

Ezek a kellemetlen tünetek, a hét végével csillapodnak, akár teljesen el is múlhatnak, a legtöbb munkájától „lebetegedő” ember vasárnap kora délutántól kezdi magát rosszul érezni. Ilyenkor ugyanis, már közelít a hétfő, elkapja őket egy kellemetlen, nyugtalanító, már-már fullasztó érzés. Nem ritka, hogy a lelki problémák valójában megbetegítik a szervezetet, ugyanis az állandó lelki panaszoknak köszönhetően az immunrendszer is legyengül.

Természetesen ahhoz, hogy az ember idáig jusson, egy hosszabb folyamaton kell keresztül mennie, először csak a lelkesedése esik vissza, aztán ürességet érez, egyhangúvá, monotonná válik a munka, minden nap olyan, mintha egy mókuskerékben telne. Később pedig már a testi-lelki tünetek is megjelennek.

Mit tehetünk ilyenkor?

Mindenképpen érdemes szakembert felkeresni, illetve szeretteinkkel megbeszélni, hogy mi nyomasztja a lelkünket. A szabadság is megoldást jelenthet, kikapcsolódni, feltöltődni, valami számunkra kedves helyen. Ezesetben sajnos van rá esély, hogy amint hazaértünk, a problémák újra felszínre kerülnek. A probléma gyökerét kell megtalálni, és attól megszabadulni, a teljes gyógyulás és a jó közérzet érdekében.

Kiváló megoldás lehet a sport, a meditáció, jóga, relaxációs masszázs, valami új hobbi tevékenység. Hosszú távon a munkahelyváltás is orvosság lehet a problémára, az új környezet, az új kihívás, az ismeretségek mind ösztönözhetik az embert, és kihúzhatják a bajból. Érdemes  mindenképpen szakember segítségét kérni, egy komplex gyógyító „terápia” ugyanis segít végleg megszabadulni a problémától.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)